joi, 3 octombrie 2013

ANEMIA in timpul sarcinii



Venirea pe lume a unui copil este intotdeauna un motiv de sarbatoare pentru orice familie. Totusi, pana la nasterea propriu-zisa, viitoarele mamici trebuie sa treaca prin noua luni in care isi impart toate resursele cu fatul. Acest lucru poate duce la aparitia unor probleme de sanatate, dintre care cea mai frecventa este anemia.



Anemia se instaleaza in organismul mamicii deoarece, la debutul sarcinii, cele mai multe femei nu au din start suficient fier in sange. Acesta este extrem de necesar, pentru a putea face fata noilor cerinte ale corpului.

Tratamente potrivite


In cazul in care ai fost la medic si din analize a reiesit ca ai anemie, va trebui sa iei un supliment alimentar cu o doza de fier pur, de pana la 120 de miligrame pe zi. Important de retinut este faptul ca fierul este absorbit mai eficient pe stomacul gol, putand fi administrat mai usor cu suc de portocale.

Fiecare supliment are un continut diferit, de aceea este bine sa intrebi doctorul inainte de a cumpara un produs sau altul. Specialistii adauga ca unele efecte secundare ale suplimentelor cu fier pot fi concentrate asupra tractului gastro-intestinal, fiind vorba in special despre constipatie. Totusi, acest disconfort poate fi inlaturat cu suc de prune, care poate regla digestia. Un alt efect secundar care poate aparea este greata, ce poate fi evitata daca vei lua acel supliment inainte de a te culca.

Sexul in timpul sarcinii



Iata o problema cu care multe familii se confrunta. "Facem, nu facem?", "E bine, nu e bine?", "Ne afecteaza bebelusul sau nu?" sunt numai cateva intrebari la care multe cupluri cauta un raspuns specializat. Dintre toate, cea mai grea este "Oare are copilul de suferit?". Intrebarea devine din ce in ce mai sacaitoare pe masura ce bebelusul creste.

Iata ce spun specialistii in legatura cu acest aspect:

Sex in primul trimestru de sarcina


Chiar daca ti se poate parea ca sexul va dauna bebelusului, in primul trimestru de sarcina, nici nu se pune problema. Copilul este atat de mic, incat nici n-ai simti vreo diferenta. Exceptie este cazul in care medicul iti interzice cu stricteze sa faci sex din pricina riscului de avort spontan. Insa aceste exceptii sunt destul de rare.

Probleme intampinate


Fiind in primul trimestru de sarcina, cel mai probabil te confrunti cu starile de rau, greturi, varsaturi, dureri, sensibilitate a sanilor. Cel mai probabil, nici nu-ti va sta mintea la sex. Pentru a nu pierde, insa, din intimitatea cuplului, puteti sta imbratisati, sa va giugiuliti, fara vreo intentie sexuala.

Sex in al doilea trimestru de sarcina


Incet-incet, greturile au disparut, nu te mai simti extenuata si, cel mai probabil, nu mai persista nici riscul de pierdere a sarcinii. Este posibil ca medicii sa-ti dea unda verde.

Copilul nu va avea deloc de suferit, chiar daca este mai mare. Singurul inconvenient este ca n-ati mai putea face sex in pozitia misionarului, nici in pozitia femeia deasupra. Insa, daca va puneti imaginatia la lucru, cu siguranta veti gasi niste pozitii confortabile pentru amandoi.
Probleme intampinate

Unele pozitii s-ar putea sa-ti fie incomode, insa nu trebuie sa renunti. De asemenea, activitatea sexuala va “excita” copilul in sensul ca, simtind miscarile, se va agita si el, si-l vei putea simti mai des. Nu iti face insa griji cu privire la faptul ca sotul l-ar putea lovi cumva. E doar un mit. Sunt cateva zeci de centimetri bune pana ca penisul si copilul sa se intalneasca.


Sex in al treilea trimestru de sarcina


Te simti mare si neatragatoare. Esti obosita si faci pipi des. Nu este tocmai o situatie excitanta, deci iti va fi foarte greu sa fii creativa. Cu toate acestea, daca ai chef de sex, tine minte ca nu ii faci rau bebelusului. Deloc! Exceptie, desigur, cazurile in care medicul interzice cu desavarsire orice activitate sexuala.

Spre finalul sarcinii, sexul poate declansa nasterea, intrucat substantele din sperma ajuta colul sa se dilate. De asemenea, stimularea sfarcurilor va elibera oxitocina care, la randul ei, va declansa contractiile. Multe cupluri fac sex dupa ce sarcina a ajuns la termen pentru a grabi nasterea.

Probleme intampinate


Cu siguranta nu poti sta intinsa pe spate, insa poti incerca pozitia lingura sau sa te folosesti de perne. De asemenea, exista posibilitatea ca penisul sa atinga copilul, insa – stai linistita – nu-l va rani. Acest lucru se poate intampla in  ultimele zile de sarcina, in apropierea nasterii.

Foarte important! Daca s-a rupt apa, sexul este interzis. Acesta este singurul caz in care sexul poate rani copilul. Odata eliminat dopul de mucus si dupa ce ti s-a rupt apa, nu mai este nimic care sa protejeze copilul. Orice corp strain introdus in vagin poate duce la infectii.