miercuri, 2 octombrie 2013

Anticonceptionale!

DIVERSE INFORMATII DESPRE ANTICONCEPTIONALE SI PILULE CONTRACEPTIVE

Pot ramane insarcinata daca …?


Pot ramane insarcinata daca …?

Ardeti de nerabdare sa deveniti mamica? Sunteti deja pe drumul cel bun daca ati ajuns pe o pagina web. Aveti probabil o multime de intrebari si nelamuriri despre procesul de a deveni mamica iar urmatoarele intrebari si raspunsuri va vor clarifica cu siguranta o serie din ele.




Daca penetrarea dureaza numai cateva secunde, o femeie poate ramane insarcinata?

Raspuns:
De fiecare data cand penisul ajunge in contact direct cu zona vaginala, exista sansa unei sarcini. Ea poate sa nu fie la fel de mare ca in cazul unui act sexual cu penetrare in care a avut loc ejacularea, dar posibilitatea tot exista. Transmiterea bolilor sexuale este si ea posibila prin orice astfel de contact piele pe piele. E bine sa cunoasteti desigur, momentul ovulatiei.



Poate aparea o sarcina daca barbatul si femeia fac ceea ce se cheama sex fals sau sex uscat?

Raspuns:
(Asta inseamna ca nu a avut loc penetrarea, dar zonele lor genitale au fost in contact direct.) DA, atunci cand penisul si zona vaginala intra in contact, exista un mic risc de aparitie a unei sarcini dar si de transmitere a bolilor - daca e cazul



Poate ramane o femeie insarcinata din cauza pre-ejacularii?

Raspuns:
Pre-ejacularea este lichidul care se scurge in afara penisului inainte sa aiba loc ejacularea propriu-zisa. Cei mai multi barbati nu o pot controla si nu o simt.

Acest tip de lichid contine spermatozoizi si poate duce la o sarcina. Este o parte din motivul pentru care retragerea inainte de ejaculare ca metoda anticonceptionala nu este la fel de eficienta ca alte metode.

Poate aparea o sarcina daca femeia nu a avut orgasm?

Raspuns:
Da, sarcina se poate instala chiar daca femeia nu a avut orgasm. Orgasmul nu are legatura cu disponibilitatea ovulului pentru fecundare.



Poate sperma sa traverseze hainele sau materialele textile?
Raspuns:
Daca hainele erau pline de sperma si au fost in contact direct cu vaginul femeii, exista sanse foarte mici ca sperma sa intre in vagin, insa este foarte putin probabil. Nu exista studii concludente care sa dea un raspuns precis.



Poate femeia sa ramana insarcinata daca a facut sex in apa?
Raspuns:
Daca actul sexual are loc in apa de orice fel, sarcina este categoric o posibilitate. Motivul este ca actul sexual permite spermatozoizilor sa fie depozitati chiar in zona vaginala, iar apa din afara corpului nu are nicio influenta asupra acestui lucru.

Se poate instala sarcina daca ejacularea se produce in apa?

Raspuns:
Este putin probabil ca micii spermatozoizi sa calatoreasca prin spatiul vast al apei dintr-o piscina sau o cada de baie pentru a ajunge la vagin si a duce la aparitia unei sarcini. Daca ejacularea s-a produs in apa dulce calduta, spermatozoizii pot supravietui cateva minute. Daca se produce in apa fierbinte sau in apa tratata cu substante chimice, spermatozoizii nu pot supravietui mai mult de cateva secunde. O astfel de sarcina este foarte improbabila si in cele mai multe cazuri nu este deloc posibila.


Poate aparea o sarcina in urma sexului anal? 

Raspuns:
Sarcina nu poate aparea daca faceti sex anal, insa fiindca deschiderea vaginului si anusul sunt foarte apropiate, exista posibilitatea ca sperma sa se scurga in vagin si sa ajunga sa fertilizeze ovulul.


Daca barbatul ejaculeaza de multe ori, inseamna ca sansele aparitiei unei sarcini sunt mai mici?

Raspuns:
Numarul ejacularilor nu afecteaza posibilitatea instalarii sarcinii. Fiecare ejaculare contine aproximativ 300 de milioane de spermatozoizi si numai unul dintre ei este necesar pentru a fecunda un ovul.



Spermatozoizii mor in contact cu aerul? Oxigenul ucide spermatozoizii?

Raspuns:
Nu, acesta este un mit in care cred multi oameni, insa este fals! Abia cand sperma este USCATA spermatozoizii sunt morti si nu se mai pot deplasa sa fertilizeze ovulul. Spermatozoizii pot trai 3-5 zile daca se afla intr-un mediu cald si umed, cum este cervixul femeii. Spermatozoizii nu revin la viata daca sperma s-a uscat, chiar daca este re-umezita!

Cand este momentul potrivit al ciclului pentru a concepe un copil?

Cand este momentul potrivit al ciclului pentru a concepe un copil?

Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare. Iata mai multe informatii despre ovulatie si calculatorul ovulatiei dvs.



Cand este momentul perfect al ciclului pentru a concepe un copil?


Momentul perfect si prielnic biologic, depinde de mai multi factori:

- durata de viata a spermatozoizilor
- durata de viata a ovulului
- perioada ovulatiei


Spermatozoizii pot supravietui in cervix timp de 3 pana la 5 zile, insa ovulul poate supravietui numai intr-un interval de dureaza 12 pana la 24 de ore. Fereastra fertila incepe in general cu 4 zile inainte de ovulatie si se termina la 24 de ore dupa aceea.

Despre momentul fecundatiei



Dar desigur aveti inca multe intrebari cu raspunsuri ne-aflate ca de exemplu:

- Daca penetrarea dureaza numai cateva secunde, o femeie poate ramane insarcinata?
- Poate aparea o sarcina daca barbatul si femeia fac ceea ce se cheama sex fals sau sex uscat?
- Poate ramane o femeie insarcinata din cauza pre-ejacularii?
- Poate aparea o sarcina daca femeia nu a avut orgasm?
Toate raspunsurile le aflati aici: Pot ramane insarcinata daca ... ?

Ce este ovulatia?


Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene si in final in uter. Ovulatia incepe la pubertate si inceteaza la menopauza si are loc doar o singura data intr-o faza de ciclu chiar daca se emit mai multe ovule. Perioada cea mai fertila a femeii o reprezinta mijlocul ciclului menstrual, insa la unele femei apare si mai devreme de aceasta perioada. Despre Ovulatie, cititi pe larg aici.
Doctorii de specialitate precizeaza faptul ca ciclul mestrual se incadreaza intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi de dinaintea venirii ciclului menstrual, calculul facandu-se din prima zi menstruala. Cititi neaparat: Arta de a-ti urmari fertilitatea

Pentru o folosire sigura a metodei naturale de contraceptiei este indicat sa se determine data ovulatiei. Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale.

Ce este ovulatia

Ce este ovulatia?

Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare. Iata mai multe informatii despre ovulatie si calculatorul ovulatiei dvs.






Ce este ovulatia?


Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care trece apoi in trompele ovariene si in final in uter. Ovulatia incepe la pubertate si inceteaza la menopauza si are loc doar o singura data intr-o faza de ciclu chiar daca se emit mai multe ovule. Perioada cea mai fertila a femeii o reprezinta mijlocul ciclului menstrual, insa la unele femei apare si mai devreme de aceasta perioada.

In aceasta perioada femeia poate ramane cel mai repede insarcinata si de aceea, cunoasterea acestei faze poate fi foarte folositoare pentru cele care isi planifica sa ramana insarcinate.

Ovulatia apare cu aproximativ doua saptamani inainte de ciclul menstrual, insa poate aparea mai devreme sau mai tarziu, in functie de lungimea fazei luteale si de aceea unele femei cunosc cand se produce ovulatia, datorita unor modificari care apar in organism si a unor simptome pe care le resimt.

Prin urmare ovulatia reprezinta un ciclu in care ovucitul ajunge la maturitate si se elibereaza de pe suprafata ovarului, foarte esential pentru fertilitate. Un rol inportant in reglarea ciclului ovarian si in aparitia ovulatiei il joaca nu numai ovarele ci si hipotalamusul si hipofiza.

Doctorii de specialitate precizeaza faptul ca ciclul mestrual se incadreaza intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia poate varia intre a 10-a si a 16-a zi de dinaintea venirii ciclului menstrual, calculul facandu-se din prima zi menstruala.



Pentru o folosire sigura a metodei naturale de contraceptiei este indicat sa se determine data ovulatiei. Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale.

Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual

Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 - 45 zile.






Intelegerea ciclului menstrual, o cheie a fertilitatii


Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 - 45 zile. Pe parcursul unui ciclu menstrual se produc modificari hormonale, modificari la nivel ovarian si la nivel uterin. 






I. Faza foliculara




Presupune cresterea la nivelul ovarului a unui grup de foliculi. Procesul de dezvoltare se desfasoara sub actiunea combinata a FSH (hormon foliculo- stimulant), LH (hormon luteinizant) si a hormonilor estrogeni. Are ca rezultat selectarea dintre acestia a unui folicul dominant.

La nivel uterin, pe parcursul acestei prime faze se produce o proliferare a endometrului (mucoasa uterina) sub influenta hormonilor estrogeni. Astfel endometrul va creste de la 0.5 mm pana la aproximativ 6-8 mm pe parcursul fazei proliferative, pregatind locul de implantare al blastocistului (embrionul de ziua 5).

II. Faza ovulatorie


Ovulatia reprezinta maturarea si eliberarea ovocitului de catre foliculul dominant sub actiunea LH (hormon luteinizant) care atinge in aceasta perioada un varf al intensitatii. Ovocitul va fi captat de catre trompa uterina.

III. Faza luteala


Foliculul dominant rupt (ramas in urma ovulatiei) va forma corpul galben, importanta sursa de progesteron. Durata de viata a corpului galben este de 14 zile.

In absenta implantarii embrionului la nivel endometrial (deci a unei viitoare sarcini), corpul galben sufera un proces de degenerare si va forma corpul alb (apare pe suprafata ovarului ca o cicatrice, certificand prezenta ovulatiei in ciclul respectiv).

Daca embrionul se implanteaza acesta va emite semnale care vor pastra corpul galben in viata, fiind sursa importanta de progesteron pana la formarea placentei si contribuind la mentinerea sarcinii.

La nivel uterin endometrul va fi receptiv la actiunea combinata a hormonilor estrogeni si a progesteronului, trecand in faza secretorie. Endometrul se ingroasa si va fi pregatit pentru implantare.

Exista un interval determinat de timp in care este posibila fixarea embrionului numita fereastra de implantare.
In absenta implantarii embrionare si ca o consecinta a degenerescentei corpului galben (deci a reducerii sintezei de progesteron), endometrul se va destabiliza si va duce la aparitia menstruatiei cu reluarea unui nou ciclu menstrual.

Temperatura bazala in faza luteala

Temperatura bazala in faza luteala


Temperatura bazala in faza luteala

Care poate fi explicatia faptului ca temperatura bazala cea mai ridicata care am inregistrat-o in ultimele 2 luni nu trece de 37 grade Celsius? Cea mai ridicata temperatura a fost 36.9 C. Temperatura bazala se inregistreaza si pe durata menstruatiei - daca da, pana acum nu am facut-o, deci mai au relevanta graficele mele?





O intrebare adesea pusa medicului:
Care poate fi explicatia faptului ca temperatura bazala cea mai ridicata care am inregistrat-o in ultimele 2 luni nu trece de 37 grade Celsius? Cea mai ridicata temperatura a fost 36.9 C. Temperatura bazala se inregistreaza si pe durata menstruatiei - daca da, pana acum nu am facut-o, deci mai au relevanta graficele mele? Ma intrebam de ce se recomanda luarea temperaturii intre 5 - 8 dimineata?
Temperatura bazala nu trebuie sa treaca neaparat peste 37°C in faza luteala


Raspunsul medicului:
Valoarea absoluta masurata depinde de persoana, de tehnica masurarii, chiar si de termometru. Important este ca curba stabilita prin masurarea temperaturilor de-a lungul intregului ciclu menstrual (curba menotermica) sa aiba aspect bifazic, adica cu doua niveluri medii: unul jos, in primele 14 zile si altul mai inalt in celelalte. O valoare redusa a temperaturii bazale in faza luteala poate fi insa si expresia unei insuficiente secretii de progesteron de catre corpul galben (asa-numita insuficienta luteala). Insuficienta luteala combina de obicei insa o valoare redusa a platoului hipertermic al curbei menotermice cu o durata scurta a acestuia (7 zile sau mai putin). In acest caz este necesara administrarea unui tratament de substitutie hormonala (de ex. Duphaston, 1cp/zi din ziua 15 in ziua 25 a ciclului menstrual).

Temperatura bazala nu trebuie masurata in timpul menstruatiei


In aceasta perioada este clar ca temperatura bazala este redusa. Absenta valorilor termice din primele 3-5 zile ale ciclului menstrual nu are astfel nici o relevanta pt interpretarea curbei in ansamblul ei.



Temperatura corpului atinge valori minime intre orele 6-8 dimineata. 
De aceea este recomandat ca masurarea temperaturii bazale sa se efectueze in acest interval orar. Explicatia faptului mentionat este mai complexa, in linii grosiere bazandu-se pe ciclurile circadiene (adica ce se desfasoara pe parcursul unei zile) ale organismului uman. Daca respectarea orelor mentionate este imposibila, este totusi absolut necesar ca temperatura bazala sa fie masurata in fiecare zi la aceeasi ora.

Preconceptia

Infertilitate
Fertilitate
Ovulatie

Perioada Fertila



Perioada fertila

Perioada fertila este perioada in care femeia poate ramane insarcinata. Cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.



Ce este perioada fertila


Perioada fertila lunara, este perioada cand o femeie poate ramane insarcinata, daca face sex neprotejat. Cel mai sugestiv, este acest grafic care explica foarte bine - care este perioada fertila lunara - calculata in baza  unui ciclu de 28 de zile.


Calcul perioada fertila


Ovulatia este fenomenul de maturare (dezvoltare) si eliberare a unui ovul din ovarele femeii. In jurul datei de ovulatie este perioada fertila a ciclului menstrual al femeii, perioada in care ea poate ramane insarcinata mult mai usor. Cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.

O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele din jurul ovulatiei : 3 - 4 zile inainte si 1 - 2 zile dupa aceasta. Statisticile arata ca la un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.

Un ovul traieste intre 12 si 24 de ore. Apoi, daca nu este fecundat el moare si este eliminat. Viata spermatozoizilor este de aproximativ 3 - 5 zile. Fecundarea ovulul depinde de viabilitatea si motilitatea lor. Spermatozoizii purtatori de cromozomi X (cei care vor face fetite) sunt mai mari ca volum, se misca mai incet dar traiesc mai mult timp, intre 3 - 5 zile. Cei purtatori de cromozomi Y (cei care vor face baietei) sunt mai mici, mai iuti dar traiesc numai 24 - 48 de ore. De aceea daca contactul sexual are loc foarte aproape de, sau imediat dupa momentul ovulatiei, sunt mai mari sansele de a fi baiat, altfel spermatozoizii purtatori de cromozomi Y vor muri iar cei purtatori de cromozomi X vor "astepta" ovulul si il vor fecunda.
Calculator ovulatie

Cu ajutorul acestui calculator de ovulatie, puteti calcula datele lunare cand aveti ovulatie si va puteti astfel mari sansa de a ramane insarcinata. Succes.

Fertilitatea ta si conceperea unui copil

Fertilitatea ta si conceperea unui copil

A incerca sa concepi un copil facand dragoste in mod intamplator poate fi foarte distractiv, dar sansa de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii sa-ti alegi momentul potrivit. In multe situatii sincronizarea este totul. Pentru a da un exemplu, daca-ti petreci ceva timp uitandu-te la stele, vei vedea probabil o stea cazatoare. Evident, daca se intampla sa te uiti la stele mai mult timp, ai multe sanse sa vezi ceva spectacular. In mod similar, a incerca sa concepi un copil facand dragoste intamplator poate fi foarte distractiv - dar sansa ta de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii cand sa alegi momentul potrivit al fertilitatii tale.
Evident, daca se intampla sa te uiti la stele mai mult timp, ai multe sanse sa vezi ceva spectacular. In mod similar, a incerca sa concepi un copil facand dragoste intamplator poate fi foarte distractiv - dar sansa ta de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii cand sa alegi momentul potrivit.



Nu cumva ai nevoie de informatii despre fertilitate?


Daca tu si partenerul tau ati incercat sa concepeti un copil dar deocamdata nu ati reusit acest lucru, probabil ca aveti nevoie de informatii in ceea ce priveste fertilitatea si precizia amandurora. In primul rand trebuie sa intelegeti care este cheia fertilitatii femeiesti: ciclul menstrual.
Ca sa va mariti sansele in atingerea starii de graviditate, trebuie sa urmati acest ciclu cu multa grija. O privire atenta va va dezvalui incredibila, miraculoasa lui functionare.

Ciclul menstrual incepe in fiecare luna in prima zi a menstruatiei si in general, dureaza 28 de zile. Ovulatia are loc in general in jurul celei de-a 14-a zi a acestui ciclu. Este foarte important de amintit ca multe femei au un ciclu menstrual foarte diferit de cel tipic.


Cum functioneaza ovulatia:


Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare.

Un ovul este eliberat din unul din ovare, acesta parcurgand apoi tubul falopian (legatura dintre ovar si uter) si in cele din urma va ajunge in uter. In timp ce ovulul creste in ovar, mucoasa uterina incepe sa se ingroase astfel incat sa poata hrani un posibil embrion.

Fecundarea are loc atunci cand sperma reuseste sa treaca dincolo de bariere groasa a celulei ovulului. Acest lucru se intampla in general atunci cand ovulul se afla in tubul falopian. Odata ajuns in uter, ovulul se va fixa pe peretele acestuia. Graviditatea a fost atinsa.

Daca ovulul nu a fost fertilizat de sperma, endometrul (mucoasa care "captuseste" uterul) se desprinde, se produce eliminarea ovulului, creandu-se astfel un mediu curat pentru urmatorul ciclu menstrual. Acest proces corespunde perioadei menstruatiei.

De ce functioneaza ovulatia


Cei care controleaza ciclul menstrual sunt hormonii. Hipotalamusul din creier controleaza producerea hormonilor secretati de glanda pituitara. Doi dintre hormonii care actioneaza in ovare sunt numiti hormon de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizing (LH). FSH stimuleaza foliculii din ovare. Acesti foliculi ajunsi la maturitate produc estrogen. Nivelul de LH este responsabil cu maturizarea ovulului si cu ovulatia insasi. In timpul ovulatiei, ovarele secreta estrogenul si progesteronul .

Intregul proces de maturizare a ovulului, ovulatia, si menstruatia sunt subiecte tratate in multe carti. O intelegere completa a functionarii acestui ciclu menstrual va ajuta sa intelegeti cum sa va conduceti cat mai precis fertilitatea.

Fecundarea ovulului



Pentru ca fecundarea sa aiba loc, trebuie ca trei factori sa actioneze simultan: spermatozoidul, ovulul si mucusul cervical. Spermatozoizii sunt in cantitate mare; un barbat produce milioane de spermatozoizi zilnic. Un barbat este "proiectat" pentru a fi fertil. Pe de alta parte, o femeie, este fertila numai cateva zile in timpul ciclului menstrual. Deci o femeie are o perioada de fertilitate mai mica. Asadar, sincronizarea intre spermatozoid si ovul este critica.

In timpul actului sexual, spermatozoizii sunt proiectati in vagin - care este un loc foarte neprimitor pentru acestia. In timp ce ei calatoresc catre uter, trebuie sa treaca prin colul uterin. Cateva zile dupa ovulatie, colul uterin este inchis si protejat de un "mucus" dens. Acest mucus protejeaza uterul impotriva infectiilor si impiedica intrarea spermei.

Imediat dupa ovulatie, totusi, acest mucus devine gros, impermeabil si devine benefic pentru spermatozoizi. Nu numai ca actioneaza ca un lubrifiant perfect pentru vagin dar furnizeaza un mediu prin care spermatozoizii pot circula cu usurinta prin colul uterin catre uter. Inainte de a intra in uter, mucusul "insamanteaza" sperma, hranind celulele astfel ca ele vor fi mai puternice.

Numarul spermatozoizilor scade inainte de intrarea in tubul falopian ; numai cei puternici il vor atinge. Acestia continua sa calatoreasca in sus, prin tubul falopian catre uter, unde se afla ovulul. Odata ce ovulul a fost fecundat, celulele incep imediat sa se divida. Embrionul astfel format se va fixa pe peretele uterului (endometru) unde va fi hranit si protejat.

Urmarirea modificarii consistentei mucusului cervical


Aceste schimbari ale consistentei mucusului sunt in general usor de sesizat de catre o femeie in timpul unei vizite la toaleta. Cateva zile inaintea ovulatiei, vei sesiza prezenta mucusului atunci cand folosesti hartia igienica. In prima faza aceasta secretie vaginala este alba si vascoasa. Poate fi scoasa din vagin cu usurinta utilizand degetul mijlociu. Dupa cateva zile, secretia devine apoasa si mult mai abundenta. Multe femei spun ca acest mucus este foarte alunecos. Este chiar momentul cand ovulatia ar trebui sa se produca.

Pentru cuplurile care au probleme cu conceperea unui copil, este foarte important sa monitorizeze schimbarea consistentei mucusului, mai ales ca unele femei sunt fertile numai cateva ore sau o zi in timpul ciclului menstrual. Schimbarea consistentei acestei secretii trebuie notata pe un calendar special si ciclurile menstruale precedente pot fi utilizate ca un ghid foarte util.

Aceasta metoda a urmaririi consistentei mucusului a fost introdusa in anii '60 si este cotata ca o metoda de urmarire a ovulatiei. Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca a promovat aceasta metoda in cinci tari. Astfel, au estimat ca 91% dintre femeile care au fost instruite in legatura cu aceasta metoda de urmarire a consistentei mucusului pe perioada unui ciclu menstrual au inteles-o bine sau foarte bine.

Urmarirea temperaturii bazale


Imediat dupa ce te trezesti de dimineata, corpul tau este intr-o "stare bazala". Daca iti iei temperatura cu un termometru special zilnic la aceeasi ora, vei obtine informatii cu privire la temperatura bazala a corpului tau. Ca o metoda de urmarire a ovulatiei, schimbarile care se produc cu corpul tau sunt inregistrate intr-un calendar, in scopul prezicerii ovulatiei.

Dar, din nefericire, la prima urmarire a temperaturii bazale in timpul unui ciclu menstrual ,modificarile de temperatura nu-ti spun nimic pana in momentul ovulatiei, cand temperatura va creste. Acest fapt se petrece datorita cresterii nivelului de progesteron. Aceasta crestere de temperatura se va mentine pana la inceperea menstruatiei. Dupa ce inregistrezi temperatura bazala pe parcursul a mai multe cicluri menstruale, te poti folosi de aceste informatii. Numai dupa ceva timp ovulatia poate fi prevestita.


Metoda "Simpto-termala"


Numita in mod frecvent metoda "Simpto-termala", utilizarea ambelor metode (masurarea temperaturii bazale si urmarirea ovulatiei) poate ajuta la identificarea perioadei fertile. De asemenea, sunt si alte simptome pe care unele femei le-au semnalat in timpul ciclului menstrual, si care le-au ajutat sa-si dea seama care zile sunt cele mai fertile.

De exemplu, o durere abdominala usoara (numita mittelschmerz) localizata intr-una din partile regiunii pelviene, poate fi un semnal ca un ovul s-a desprins sau urmeaza sa se desprinda foarte curand.

Inregistrarea intr-o diagrama a modificarii temperaturii bazale si a modificarii consistentei mucusului cervical poate parea descurajant si plictisitor, dar acest lucru iti poate creste sansele de a ramane insarcinata. Va poate ajuta pe tine si pe partenerul tau sa fiti mult mai in tema in ceea ce priveste schimbarile din perioada fertila si va poate afecta dispozitia sau apetitul sexual.

Multe cupluri utilizeaza aceste metode pentru a preveni riscul aparitiei unei noi sarcini odata ce au avut un copil. In final, colaborarea in scopul intelegerii fertilitatii ca un nivel al intimitatii cuplului, poate fi un mod foarte bun care sa va lege mai puternic unul de celalalt si sa va pregateasca pentru a deveni parinti.



Discuta cu ginecologul tau in legatura cu interesul pe care-l ai in a invata despre metodele de control ale fertilitatii mentionate in acest articol. Unii medici au diagrame si termometre bazale si-ti pot explica metodele in detaliu.

Calendarul zilelor fertile


Calendarul zilelor fertile

Se incepe cu calendarul zilelor fertile - prin masurarea temperaturii bazale


Un prim pas in combaterea si depistarea infertilitatii este luarea temperaturii bazale, o metoda simpla, ce presupune la femei luarea temperaturii in fiecare dimineata timp de o luna de zile. Pe baza acestui calendar se vor afla zilele fertile in care are loc ovulatia. Medicul va va indica acele zile, care vor fi propice pro-crearii.

Pentru a se stabili daca aveti un ritm menstrual normal, va trebui sa folositi metoda temperaturii bazale timp de cateva luni. Odata stabilite aceste doua lucruri, va trebui sa faceti un examen ginecologic si cateva teste de sange pentru a verifica nivelul hormonal, care va indica daca aceste cicluri normale sunt de fapt adecvate pentru fertilizare si implantarea oului fertilizat.

E posibil ca ovulul sa nu fie sanatos sau sa nu fie produs destul progesteron, necesar la implantarea ovulului in peretele uterin. Daca se intampla asa, atunci oul fertilizat va fi eliminat prin menstra. Un avort microscopic are loc, si inca o luna se va pierde fara nici un rezultat.

De aceea, pot exista probleme in indicarea unui tratament corect impotriva infertilitatii. Ciclurile neregulate pot fi indreptate printr-o intensificare (cu ajutorul medicamentelor) a ovulatiei, iar un perete uterin ne-adecvat pentru implantarea oului fertilizat, poate fi hranit ulterior cu progesteron, hormon ce probabil ca lipseste in aceste cazuri.

Infertilitatea masculina

Aproximativ 50% din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului


Dar, asa cum spuneam, aproape jumate din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului. O scadere a numarului si calitatii spermatozoizilor datorata unei interventii chirurgicale sau unor infectii tratabile, pot fi cauza infertilitatii la barbat. Exista totusi si un numar de cazuri in care cauzele infertilitatii raman necunoscute.

In cazul femeilor, blocajul trompelor, ca urmare a unor infectii mai vechi sau a unor endometrite, pot pune medicul intr-o mare incurcatura. E posibil ca femeia sa aiba un ciclu regulat si hormonii necesari, dar daca exista un blocaj mecanic in organism, sperma nu va putea niciodata intalni ovulul. Iar daca exista un blocaj partial, poate avea loc fertilizarea, dar oul fertilizat poate ramane agatat de uter, creand astfel o sarcina ectopica.

Va fi nevoie sa se indeparteze acest blocaj, pe cale chirurgicala sau laparoscopica (cu sau fara laser), desi, in tarile dezvoltate, aceste tehnici sunt din ce in ce mai putin folosite datorita succesului obtinut in urma fertilizarii in vitro.

Rareori, infertilitatea se datoreaza anticorpilor din sperma sau se manifesta prin avorturi curente din motive imunologice. Dupa specialisti, anticorpii pot fi cauza infertilitatii si a avortului spontan.

Medicul ob-ginecolog poate spune cand e momentul potrivit pentru a consulta si alti specialisti in infertilitate, iar aceasta se intampla de obicei atunci cand cazul este neobisnuit sau presupune o interventie chirurgicala complicata si investigatii de laborator amanuntite. Atunci cand cazul de infertilitate pare complicat, pacientul va fi indreptat spre un medic specialist in probleme de infertilitate.

Despre infertilitate


Despre infertilitate

Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximatix 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. 


Infertilitatea - problema pentru 15% din cuplurile dn Romania

Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximatix 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Sarcina este o perioada foarte importanta in viata unui cuplu, de aceea multe cupluri acorda o mare atentie in planificarea unui copil. Iata totul despre infertilitate, in cadrul celei mai ample platforme online ce uneste femeile care se confrunta cu infertilitatea precum si se bucura de sprijinul celei mai mari comnunitati de suport in caz de infertilitate:

Mai intai de toate trebuie sa va spunem ca singurul in masura sa determine cauzele si tratamentul infertilitatii, care difera de la cuplu la cuplu, este medicul obstetrico-ginecolog..



Infertilitatea de cuplu


Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Conform acestei definitii 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva sunt infertile. Un alt concept, fecunditatea, exprima sansa de a obtine o sarcina care sa se finalizeze cu un copil intru-un ciclu menstrual dat.

Definitia infertilitatii este rigida deoarece se raporteaza la o perioada fixa,12 luni,insa aproximativ 90% din cupluri concep dupa primul an de coabitare, dar exista posibilitatea conceptiei spontane si in urmatorii ani, desi rata fecundabilitatii scade cu fiecare an.


Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema. Dupa 6 luni de incercari fara succes este timpul, in cele mai multe cazuri, sa va prezentati la un medic pentru o investigatie amanuntita


Cand intervine specialistul in infertilitate?


Un medic obstetrico-ginecolog poate trata infertilitatea pana la un punct, dupa care va trebui sa apelati la un specialist in infertilitate. Acesta este un moment tensionat pentru ambii parteneri si faptul ca veti fi trimis la un al doilea specialist poate fi descurajant. Nu trebuie sa uitati insa faptul ca nu doar tratamentul in sine si administrarea unor pastile va duce la fertilitate.

Un control amanuntit al ambilor parteneri inainte de a se incepe un tratament impotriva infertilitatii este absolut necesar. Se vor controla activitatea hormonala, ritmul menstrual si anatomia femeii. Se vor prescrie vitamine prenatale care vor indeparta riscul avortului si eventuale problemele genetice .

Femeile tinere (sau barbatii) au mai multe sanse ca rezultatul sa fie pozitiv intr-o perioada mai scurta de timp, decat cele mai in varsta. Intre 4 si 6 luni de insucces in fertilizare poate fi o problema la cuplurile intre 20-30 de ani, dar un cuplu de peste 30 de ani va trebui sa astepte inca cateva luni inainte de a suspecta o problema de fertilizare.


    FERTILITATEA SCADE ODATA CU VARSTA!