Fertilitatea ta si conceperea unui copil
A incerca sa concepi un copil facand dragoste in mod intamplator poate fi foarte distractiv, dar sansa de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii sa-ti alegi momentul potrivit. In multe situatii sincronizarea este totul. Pentru a da un exemplu, daca-ti petreci ceva timp uitandu-te la stele, vei vedea probabil o stea cazatoare. Evident, daca se intampla sa te uiti la stele mai mult timp, ai multe sanse sa vezi ceva spectacular. In mod similar, a incerca sa concepi un copil facand dragoste intamplator poate fi foarte distractiv - dar sansa ta de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii cand sa alegi momentul potrivit al fertilitatii tale.Evident, daca se intampla sa te uiti la stele mai mult timp, ai multe sanse sa vezi ceva spectacular. In mod similar, a incerca sa concepi un copil facand dragoste intamplator poate fi foarte distractiv - dar sansa ta de a aduce pe lume o noua fiinta creste daca stii cand sa alegi momentul potrivit.
Nu cumva ai nevoie de informatii despre fertilitate?
Daca tu si partenerul tau ati incercat sa concepeti un copil dar deocamdata nu ati reusit acest lucru, probabil ca aveti nevoie de informatii in ceea ce priveste fertilitatea si precizia amandurora. In primul rand trebuie sa intelegeti care este cheia fertilitatii femeiesti: ciclul menstrual.
Ca sa va mariti sansele in atingerea starii de graviditate, trebuie sa urmati acest ciclu cu multa grija. O privire atenta va va dezvalui incredibila, miraculoasa lui functionare.
Ciclul menstrual incepe in fiecare luna in prima zi a menstruatiei si in general, dureaza 28 de zile. Ovulatia are loc in general in jurul celei de-a 14-a zi a acestui ciclu. Este foarte important de amintit ca multe femei au un ciclu menstrual foarte diferit de cel tipic.
Cum functioneaza ovulatia:
Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare.
Un ovul este eliberat din unul din ovare, acesta parcurgand apoi tubul falopian (legatura dintre ovar si uter) si in cele din urma va ajunge in uter. In timp ce ovulul creste in ovar, mucoasa uterina incepe sa se ingroase astfel incat sa poata hrani un posibil embrion.
Fecundarea are loc atunci cand sperma reuseste sa treaca dincolo de bariere groasa a celulei ovulului. Acest lucru se intampla in general atunci cand ovulul se afla in tubul falopian. Odata ajuns in uter, ovulul se va fixa pe peretele acestuia. Graviditatea a fost atinsa.
Daca ovulul nu a fost fertilizat de sperma, endometrul (mucoasa care "captuseste" uterul) se desprinde, se produce eliminarea ovulului, creandu-se astfel un mediu curat pentru urmatorul ciclu menstrual. Acest proces corespunde perioadei menstruatiei.
De ce functioneaza ovulatia
Cei care controleaza ciclul menstrual sunt hormonii. Hipotalamusul din creier controleaza producerea hormonilor secretati de glanda pituitara. Doi dintre hormonii care actioneaza in ovare sunt numiti hormon de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizing (LH). FSH stimuleaza foliculii din ovare. Acesti foliculi ajunsi la maturitate produc estrogen. Nivelul de LH este responsabil cu maturizarea ovulului si cu ovulatia insasi. In timpul ovulatiei, ovarele secreta estrogenul si progesteronul .
Intregul proces de maturizare a ovulului, ovulatia, si menstruatia sunt subiecte tratate in multe carti. O intelegere completa a functionarii acestui ciclu menstrual va ajuta sa intelegeti cum sa va conduceti cat mai precis fertilitatea.
Fecundarea ovulului
Pentru ca fecundarea sa aiba loc, trebuie ca trei factori sa actioneze simultan: spermatozoidul, ovulul si mucusul cervical. Spermatozoizii sunt in cantitate mare; un barbat produce milioane de spermatozoizi zilnic. Un barbat este "proiectat" pentru a fi fertil. Pe de alta parte, o femeie, este fertila numai cateva zile in timpul ciclului menstrual. Deci o femeie are o perioada de fertilitate mai mica. Asadar, sincronizarea intre spermatozoid si ovul este critica.
In timpul actului sexual, spermatozoizii sunt proiectati in vagin - care este un loc foarte neprimitor pentru acestia. In timp ce ei calatoresc catre uter, trebuie sa treaca prin colul uterin. Cateva zile dupa ovulatie, colul uterin este inchis si protejat de un "mucus" dens. Acest mucus protejeaza uterul impotriva infectiilor si impiedica intrarea spermei.
Imediat dupa ovulatie, totusi, acest mucus devine gros, impermeabil si devine benefic pentru spermatozoizi. Nu numai ca actioneaza ca un lubrifiant perfect pentru vagin dar furnizeaza un mediu prin care spermatozoizii pot circula cu usurinta prin colul uterin catre uter. Inainte de a intra in uter, mucusul "insamanteaza" sperma, hranind celulele astfel ca ele vor fi mai puternice.
Numarul spermatozoizilor scade inainte de intrarea in tubul falopian ; numai cei puternici il vor atinge. Acestia continua sa calatoreasca in sus, prin tubul falopian catre uter, unde se afla ovulul. Odata ce ovulul a fost fecundat, celulele incep imediat sa se divida. Embrionul astfel format se va fixa pe peretele uterului (endometru) unde va fi hranit si protejat.
Urmarirea modificarii consistentei mucusului cervical
Aceste schimbari ale consistentei mucusului sunt in general usor de sesizat de catre o femeie in timpul unei vizite la toaleta. Cateva zile inaintea ovulatiei, vei sesiza prezenta mucusului atunci cand folosesti hartia igienica. In prima faza aceasta secretie vaginala este alba si vascoasa. Poate fi scoasa din vagin cu usurinta utilizand degetul mijlociu. Dupa cateva zile, secretia devine apoasa si mult mai abundenta. Multe femei spun ca acest mucus este foarte alunecos. Este chiar momentul cand ovulatia ar trebui sa se produca.
Pentru cuplurile care au probleme cu conceperea unui copil, este foarte important sa monitorizeze schimbarea consistentei mucusului, mai ales ca unele femei sunt fertile numai cateva ore sau o zi in timpul ciclului menstrual. Schimbarea consistentei acestei secretii trebuie notata pe un calendar special si ciclurile menstruale precedente pot fi utilizate ca un ghid foarte util.
Aceasta metoda a urmaririi consistentei mucusului a fost introdusa in anii '60 si este cotata ca o metoda de urmarire a ovulatiei. Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca a promovat aceasta metoda in cinci tari. Astfel, au estimat ca 91% dintre femeile care au fost instruite in legatura cu aceasta metoda de urmarire a consistentei mucusului pe perioada unui ciclu menstrual au inteles-o bine sau foarte bine.
Urmarirea temperaturii bazale
Imediat dupa ce te trezesti de dimineata, corpul tau este intr-o "stare bazala". Daca iti iei temperatura cu un termometru special zilnic la aceeasi ora, vei obtine informatii cu privire la temperatura bazala a corpului tau. Ca o metoda de urmarire a ovulatiei, schimbarile care se produc cu corpul tau sunt inregistrate intr-un calendar, in scopul prezicerii ovulatiei.
Dar, din nefericire, la prima urmarire a temperaturii bazale in timpul unui ciclu menstrual ,modificarile de temperatura nu-ti spun nimic pana in momentul ovulatiei, cand temperatura va creste. Acest fapt se petrece datorita cresterii nivelului de progesteron. Aceasta crestere de temperatura se va mentine pana la inceperea menstruatiei. Dupa ce inregistrezi temperatura bazala pe parcursul a mai multe cicluri menstruale, te poti folosi de aceste informatii. Numai dupa ceva timp ovulatia poate fi prevestita.
Metoda "Simpto-termala"
Numita in mod frecvent metoda "Simpto-termala", utilizarea ambelor metode (masurarea temperaturii bazale si urmarirea ovulatiei) poate ajuta la identificarea perioadei fertile. De asemenea, sunt si alte simptome pe care unele femei le-au semnalat in timpul ciclului menstrual, si care le-au ajutat sa-si dea seama care zile sunt cele mai fertile.
De exemplu, o durere abdominala usoara (numita mittelschmerz) localizata intr-una din partile regiunii pelviene, poate fi un semnal ca un ovul s-a desprins sau urmeaza sa se desprinda foarte curand.
Inregistrarea intr-o diagrama a modificarii temperaturii bazale si a modificarii consistentei mucusului cervical poate parea descurajant si plictisitor, dar acest lucru iti poate creste sansele de a ramane insarcinata. Va poate ajuta pe tine si pe partenerul tau sa fiti mult mai in tema in ceea ce priveste schimbarile din perioada fertila si va poate afecta dispozitia sau apetitul sexual.
Multe cupluri utilizeaza aceste metode pentru a preveni riscul aparitiei unei noi sarcini odata ce au avut un copil. In final, colaborarea in scopul intelegerii fertilitatii ca un nivel al intimitatii cuplului, poate fi un mod foarte bun care sa va lege mai puternic unul de celalalt si sa va pregateasca pentru a deveni parinti.
Discuta cu ginecologul tau in legatura cu interesul pe care-l ai in a invata despre metodele de control ale fertilitatii mentionate in acest articol. Unii medici au diagrame si termometre bazale si-ti pot explica metodele in detaliu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu