miercuri, 2 octombrie 2013

Temperatura bazala in faza luteala

Temperatura bazala in faza luteala


Temperatura bazala in faza luteala

Care poate fi explicatia faptului ca temperatura bazala cea mai ridicata care am inregistrat-o in ultimele 2 luni nu trece de 37 grade Celsius? Cea mai ridicata temperatura a fost 36.9 C. Temperatura bazala se inregistreaza si pe durata menstruatiei - daca da, pana acum nu am facut-o, deci mai au relevanta graficele mele?





O intrebare adesea pusa medicului:
Care poate fi explicatia faptului ca temperatura bazala cea mai ridicata care am inregistrat-o in ultimele 2 luni nu trece de 37 grade Celsius? Cea mai ridicata temperatura a fost 36.9 C. Temperatura bazala se inregistreaza si pe durata menstruatiei - daca da, pana acum nu am facut-o, deci mai au relevanta graficele mele? Ma intrebam de ce se recomanda luarea temperaturii intre 5 - 8 dimineata?
Temperatura bazala nu trebuie sa treaca neaparat peste 37°C in faza luteala


Raspunsul medicului:
Valoarea absoluta masurata depinde de persoana, de tehnica masurarii, chiar si de termometru. Important este ca curba stabilita prin masurarea temperaturilor de-a lungul intregului ciclu menstrual (curba menotermica) sa aiba aspect bifazic, adica cu doua niveluri medii: unul jos, in primele 14 zile si altul mai inalt in celelalte. O valoare redusa a temperaturii bazale in faza luteala poate fi insa si expresia unei insuficiente secretii de progesteron de catre corpul galben (asa-numita insuficienta luteala). Insuficienta luteala combina de obicei insa o valoare redusa a platoului hipertermic al curbei menotermice cu o durata scurta a acestuia (7 zile sau mai putin). In acest caz este necesara administrarea unui tratament de substitutie hormonala (de ex. Duphaston, 1cp/zi din ziua 15 in ziua 25 a ciclului menstrual).

Temperatura bazala nu trebuie masurata in timpul menstruatiei


In aceasta perioada este clar ca temperatura bazala este redusa. Absenta valorilor termice din primele 3-5 zile ale ciclului menstrual nu are astfel nici o relevanta pt interpretarea curbei in ansamblul ei.



Temperatura corpului atinge valori minime intre orele 6-8 dimineata. 
De aceea este recomandat ca masurarea temperaturii bazale sa se efectueze in acest interval orar. Explicatia faptului mentionat este mai complexa, in linii grosiere bazandu-se pe ciclurile circadiene (adica ce se desfasoara pe parcursul unei zile) ale organismului uman. Daca respectarea orelor mentionate este imposibila, este totusi absolut necesar ca temperatura bazala sa fie masurata in fiecare zi la aceeasi ora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu