luni, 30 septembrie 2013

Riscurile sarcinii dupa avort



Riscurile sarcinii dupa avort

Femeile care au suferit un singur avort spontan pot avea apoi o sarcina normala. Insa ele au riscuri mai mari sa sufere complicatii in sarcinile viitoare, arata studiile. Autorii studiului au declarat ca aceste femei ar trebui monitorizate la fel de mult ca femeile care au avut avorturi spontane repetate.







Un nou studiu asupra efectelor unui prim avort spontan

Aceste concluzii au decurs din studiul efectuat la Universitatea din Aberdeen, UK, primul de acest tip care sa evalueze impactul unui prim avort spontan asupra sarcinilor viitoare. Femeile aflate in aceasta situatie au avut un risc de 3,3 ori mai mare de preeclampsie si de 1,5 ori mai mare de a avea un bebelus prematur.


Autorii studiului au declarat ca aceste femei ar trebui monitorizate la fel de mult ca femeile care au avut avorturi spontane repetate.
Cercetarile anterioare se concentrasera asupra consecintelor a trei sau mai multe avorturi spontane (avorturi spontane repetate), desi la majoritatea femeilor, este mai probabil sa fi existat un singur avort spontan.




Consecinte


Desi la majoritatea femeilor aceste riscuri sunt mici, supravegherea obstetrica marita ar trebui sa nu fie limitata la femeile care au avut mai multe avorturi spontane.


Fata de femeile care au avut o prima sarcina normala, femeile care au avut un avort spontan au avut un risc de 1,7 ori mai mare de iminenta de avort spontan, caz in care au avut simptomele insa nu au ajuns sa piarda sarcina.


De asemenea, ele au avut un risc de 1,3 ori mai mare de sangerare dupa 24 de saptamani la sarcinile urmatoare.
Studiul efectuat pe peste 33 de mii de femei, publicat in British Journal of Obstetrics and Gynaecology, a descoperit si ca femeile care avusesera un avort spontan aveau un risc de doua ori mai mare de travaliu indus si de aproape sase ori mai mare de a avea o nastere vaginala asistata de instrumente, cum ar fi prin folosirea forcepsului.

Nasterile inainte de termen dupa 34 de saptamani au fost de 1,6 ori mai frecvente, iar greutatea sub normal (mai mica de 2500 g) a fost de 1,6 ori mai frecventa.





Cercetatorii spun ca un singur avort spontan a marit riscul de complicatii ale sarcinii la sarcinile urmatoare fata de femeile care au avut o prima sarcina fara probleme. Desi la majoritatea femeilor aceste riscuri sunt mici, supravegherea obstetrica marita nu trebuie limitata la femeile care au avut mai multe avorturi spontane.

Este totusi important ca femeile sa fie constiente de existenta riscurilor, insa nu trebuie sa se alarmeze de rezultatele studiului.
Femeile care au avut un avort spontan pot avea o sarcina normala. Daca prima sarcina a avut complicatii li se poate oferi monitorizare si tratamente pentru a imbunatati rezultatele.
Descoperirile acestui studiu sunt utile profesionistilor care asista femeile insarcinate. Ele ofera o idee asupra complicatiilor care pot aparea ca rezultat al unui avort spontan. Acest lucru va ajuta medicii sa se ocupe mai bine de sarcinile viitoare.
Unul dintre factorii care nu au fost evaluati in cadrul studiului a fost intervalul dintre avortul spontan si urmatoarea sarcina.
Acest aspect este important deoarece multe dintre studiile precedente au aratat ca un interval mai mic de sase luni intre avortul spontan si sarcina urmatoare mareste substantial riscul de complicatii ale sarcinii, iar riscul nu ar atinge minimul decat dupa 18 luni sau doi ani.
Cercetatorii au aratat ca una din cinci sarcini se termina cu un avort spontan in primele trei luni de sarcina, iar una dintre 100 de femei are avorturi spontane repetate. 

Ametelile in timpul sarcinii!







Esti insarcinata si iti fuge pamantul de sub picioare cateodata? Nu te panica. Ameteala sau senzatia de lesin sunt simptome normale in timpul sarcinii. Sunt mai frecvente in primul trimestru, dar pot persista in tot timpul sarcinii. Afla in continuare ce sta la baza ametelii in timpul sarcinii si care sunt remediile disponibile pentru a preveni ameteala in timpul sarcinii!





Ce anume cauzeaza ametelile in timpul sarcinii?

Principala cauza a ametelilor este cresterea nivelului hormonilor, ceea ce duce la relaxarea si largirea vaselor de sange. Acest lucru ajuta la cresterea fluxului de sange catre bebelus, dar incetineste curgerea sangelui prin vasele dumneavoastra de sange. Asta face ca tensiunea sa va fie mai scazuta decat de obicei, ceea ce reduce fluxul de sange catre creier, cauzand temporar ameteala.

Ameteala mai este cauzata de nivelul scazut al zaharului din sange, pe masura ce corpul se adapteaza schimbarilor de metabolism.

Femeile care au anemie sau vene varicoase sunt mai expuse ametelilor decat celelalte femei.



In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, ameteala poate fi cauzata de cresterea presiunii uterului asupra vaselor de sange.

Ameteala se poate produce si mai tarziu in timpul sarcinii daca stati pe spate, lucru care permite bebelusului din burtica sa apese pe vena cava (o vena mare care transporta sangele din partea inferioara a corpului catre inima).

Care sunt remediile disponibile pentru a preveni ameteala din timpul sarcinii?
Sunt mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a reduce nivelul ametelii pe care o simtiti. Iata niste sugestii:
Evitati sa stati in picioare pe perioade indelungate. 
Daca trebuie neaparat sa stati in picioare, aveti grija sa miscati picioarele cat mai frecvent pentru a stimula circulatia
  • Ridicati-va incet din pat dupa ce ati stat intinsa sau in sezut.
    Acelasi lucru este valabil si este foarte important atunci cand iesiti din cada.
  • Mancati regulat. Evitati perioadele lungi dintre mese; este mai bine sa luati gustari de-a lungul zilei.
  • Evitati baile sau dusurile fierbinti
  • Evitati sa stati intinsa pe spate dupa ce treceti de jumatatea celui de-al doilea trimestru de sarcina
  • Purtati haine largi si confortabile, care nu stanjenesc circulatia

Ce trebuie facut daca aveti stari de lesin in timpul sarcinii?

Sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a atenua senzatia de lesin. Este un lucru obisnuit sa simtiti ca se apropie lesinul in timpul sarcinii, deci aveti grija.
Iata cateva sfaturi:

  • Evitati sa va ridicati repede dupa ce ati stat in sezut sau ati stat intinsa. Aceasta este o cauza frecventa a ametelilor, a senzatiei de „cap greu” si starii de lesin.
  • Daca aveti senzatie de lesin, incercati urmatoarele lucruri:
    o Asezati-va sau intindeti-va si lasati capul in jos
    o Respirati adanc
    o Desfaceti hainele stranse
    o Deschideti ferestrele si mergeti la fereastra sau intr-un loc unde circula aerul
  • Mancati alimente bogate in fier

Cand anume trebuie sa contactati medicul din cauza ametelilor?

Este necesar sa contactati medicul imediat daca ameteala este insotita de sangerare vaginala si/sau de dureri abdominale. Poate fi un semn de sarcina ectopica, placenta inserata jos, sau desprindere de placenta.
De asemenea, trebuie sa contactati imediat medicul in cazul in care aveti ameteli persistente sau ameteli insotite de vedere incetosata, dureri de cap, sau palpitatii; poate fi un simptom al anemiei severe sau al altor boli ce pot avea un efect negativ asupra sarcinii.

Sarcina extrauterina(ectopica) si semnele ei!




Sarcina extrauterina (ectopica). semne alarmante pe care orice gravida trebuie sa le stie





Cele mai multe sarcini evolueaza normal si ajung la termen. Totusi, 2 cazuri din 1.000 sunt sarcini extrauterine (ectopice). Asta inseamna ca ovulul fertilizat s-a implantat in afara uterului, de cele mai multe ori intr-unul din tuburile falopiene.


Sarcinile ectopice nu sunt niciodata duse la capat, pentru ca embrionul nu poate sa se dezvolte in conditii normale in afara uterului, in lipsa nutientilor necesari pentru crestere.
sarcina extrauterina pune in pericol si sanatatea ta, pentru ca poate sa duca la ruperea tesuturilor si organelor interne, ceea ce duce la aparitia unor hemoragii.

Care sunt semnele?
sarcina extrauterina debuteaza de obicei cu aceleasi simptome ca o sarcina normala: lipsaciclului menstrual, greata, sani durerosi, oboseala.
Totusi, sunt cateva semne care trebuie sa te puna pe ganduri si sa te trimita la medic, mai ales daca apar in primele saptamani de sarcina:
• sangerari vaginale;
• dureri/crampe in zona inferioara a abdomenului.
Sunt si cazuri in care o sarcina extrauterina da semne alarmante abia dupa mai multe luni. In acest caz, embrionul s-a dezvotat deja si a ajuns sa rupa tubul falopian. Ar trebui sa te nelinistesti daca ai:
• sangerari vaginale;
• dureri puternice/ascutite in zona pelvina, abdomen, umeri sau ceafa;
• ameteli;
• dureri de cap.
In cazul in care este supectata o sarcina extrauterina, medicul va pune diagnosticul final dupa mai multe investigatii, printre care o ecografie si teste de sange. Sarcina extrauterina nu poate fi dusa la termen, asa ca doctorul va recomanda intreruperea ei.

Sarcina extrauterina nu afecteaza fertilitatea
Daca sarcina ectopica este descoperita la timp, organismul tau nu va fi afectat si va putea duce o alta sarcina la termen. Chiar si in cazul in care unul din tuburile falopiene a avut de suferit, viitoarea sarcina nu va fi una cu probleme.
Daca sarcina extrauterina afecteaza ambele tuburi, poti apela la fertilizarea in vitro pentru a ramane insarcinata.
Cum poti sa previi o sarcina extrauterina?
Nu toate sarcinile ectopice pot fi preintampinate, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita cat mai mult o astfel de situatie.
Trateaza la timp orice inflamatie sau infectie in zona genitala, pentru ca acestea sunt principalii factori care pot favoriza o sarcina extrauternia. Mergi la doctor la primele simptome si nu astepta sa se agraveze.

Argumente pro si contra !

Anticonceptionalele sunt una dintre cele mai populare metode contraceptive. Potrivit unui studiu realizat recent de compania GfK Romania, 95% dintre romance folosesc anticonceptionalele ca metoda de contraceptie. Totusi, specialistii atrag atentia ca pilulele contraceptive sunt administrate de majoritatea femeilor din proprie initiativa, fara sa faca un consult sau analize, iar acest lucru le poate afecta grav sanatatea, ducand chiar la infertilitate. Parerile raman insa impartite. Iata cateva argumente pro si contra administrarii anticonceptionalelor:


Argumente pro


Anticonceptionalele regleaza ciclul menstrual

De cele mai multe ori, femeile incep sa ia anticonceptionale, la sfatul medicului, pentru a regla un ciclu menstrual neregulat, pentru a reduce sangerarea sau pentru a elimina durerile premenstruale.


Anticonceptionalele reduc riscul afectiunilor maligne

Potrivit studiilor recente, pilulele contraceptive pot proteja organismul de numeroase tipuri de cancer, precum cel ovarian, la san sau cel uterin, deoarece anticonceptionalele stimuleaza in mod natural ovarele, iar progesteronul pe care il contin are mai multe beneficii asupra organismului decat estrogenul. Rezultatele unor studii recente au aratat ca anticonceptionalele protejeaza organismul de cancerul uterin chiar si la 15 ani dupa incetarea administrarii acestor pilule.


Anticonceptionalele stimuleaza memoria

Cercetatorii sustin, de asemenea, ca femeile care iau pilule contraceptive au o memorie mai buna decat cele care nu le utilizeaza.

Acest lucru s-ar datora faptului ca pilulele reduc nivelul de estrogen si progesteron, hormoni care au legatura cu emisfera stanga a creierului. Astfel, acest proces le-ar ajuta pe femeile care iau anticonceptionale sa memoreze logic si mult mai bine anumite intamplari.


Argumente contra


Anticonceptionalele cresc riscul de tromboza

Pilulele contraceptive cresc riscul de tromboza, adica formarea unui cheag de sange in venele profunde ale membrelor inferioare. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de curand, la femeile care iau anticonceptionale poate aparea si embolia pulmonara, ca o complicatie a trombozei.

Aceasta afectiune poate aparea cel mai frecvent in cazul femeilor fumatoare. Indicat este ca persoanele care au trecut de varsta de 35 de ani si iau pilule contraceptive sa renunte la fumat.


Anticonceptionalele ingrasa

In anumite cazuri, pilulele contraceptive pot creste apetitul, de aceea la multe dintre persoane pot aparea fluctuatii de greutatea.

Anticonceptionalele nu te feresc de bolile cu transmitere sexuala

Pilulele contraceptive ajuta la reglarea hormonala si te feresc de o sarcina nedorita, insa ele nu te pot feri si de bolile cu transmitere sexuala, a caror incidenta a crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani.

Anticonceptionale , riscuri si beneficii



Mai mult de 100 de milioane de femei din intreaga lume folosesc pilula contraceptiva. Dar foarte rar, aceasta are efecte secundare grave. Cu toate acestea, informatii recente cu privire la siguranta pilulei sunt remarcabil mai bune. 

Potrivit unui un raport important recent utilizatoarele pilulei contraceptive au o reducere de 12 la suta sa dezvolte cancer. A fost dovedit ca pilula are si anumite avantaje majore pentru sanatate: ea reduce, de obicei, durerile in perioada menstruatiei, scurteaza perioada menstruatiei, dar si reduce cantitatea. 

Nu exista nici o indoiala ca pilula contraceptiva poate provoca uneori probleme grave, cum ar fi: tromboza venoasa profunda (TVP) sau coagularea (acest lucru este acum considerat a fi putin mai frecvent la femeile care iau pilule care contin desogestrel progestogenii si gestoden) si accidente vasculare cerebrale.

Din fericire, aceste evenimente sunt rare. Dar ele sunt mult mai probabile sa se intample daca persoanele au anumiti "factori de risc", precum:
esti fumatoare;
ai un istoric in familie de tromboza sau alte boli similare (de exemplu, daca mama ta a suferit un atac de cord sau o tromboza venoasa profunda); 
suferi de diabet zaharat fiind supraponderala; 
ai hipertensiune arteriala; 
ai un nivel al colesterolului ridicat (hipercolesterolemie);
ai antecedente de flebita (inflamatia venelor) sau tromboflebita fiind imobilizata o perioada de timp (mai ales daca ai suferit o interventie chirurgicala).

Varicele
Multe persoane cred ca nu poti lua pilule contraceptive, daca ai varice. Acest lucru nu este adevarat.
Cu toate acestea, in ultimii ani a devenit evident ca problemele grave cu varicele sunt o contraindicatie pentru administrarea pilulelor contraceptive. Dar, daca ai doar vene varicoase usoare si superficiale, este destul de probabil ca medicul tau sa iti prescrie o pilula cu doze mici pentru tine - cu conditia sa nu prezinti alti factori de risc.

Factori genetici
Este clar ca anumite anomalii de coagulare a sangelui care sunt in multe familii te fac mult mai susceptibile la coagulare. Cel mai cunoscut dintre acestea este factorul V Leiden. Daca ai acest lucru, iti sugeram sa recurgi la o alta forma de contraceptie.

Sindromul Hughes 
In ultimii ani, a devenit evident faptul ca o multime de femei au ceea ce se numeste sindromul Hughes (sindrom anti-fosfolipidic sau APLS). Aceasta tulburare de coagulare le predispune la coagularea grava a sangelui. Daca ai sindromul Hughe, nu trebuie sa iei pilule contraceptive. 

Migrene
In prima parte a acestui secol, cercetarile au aratat ca femeile care au migrene severe si folosesc contraceptive orale prezinta un risc inacceptabil sa faca un accident vascular cerebral. In cazul in care ai migrene poti folosi pilula "cu prudenta". Dar daca ai migrene foarte mari ar trebui sa eviti contraceptivele orale, cu totul.

Indiferent daca ai sau nu migrene, daca prezinti simptome, cum ar fi dureri de cap severe, tulburari oculare, senzatie de amorteala, paralizie, surditate, dificultati de vorbire si le ai in timp ce folosesti contraceptive orale, ar trebui sa incetezi tratamentul imediat, si sa te adresezi medicului tau pentru a cere sa vorbesti cu un expert in neurologie. Din fericire, astfel de evenimente alarmante sunt rare.

Pilula nu creste riscul anumitor tipuri de cancer, dar scade riscul altora. Orice crestere a riscului de cancer de la pilule va inceta odata ce incetezi pastilele. 

- Cancerul la san  
- Cancerul ovarian
- Cancerul de col uterin
- Cancerul intestinal

Cancer de san
O analiza mai mare a studiilor efectuata in toata lumea in privinta contraceptivelor orale, precum si riscul de cancer mamar, arata ca femeile care iau pilula au o usoara crestere, dar semnificativa a riscului de cancer de san. Dar tot studiile arata ca riscul incepe sa scada odata ce este incetat acest tratament si 10 ani dupa ce ai incetat riscul de cancer de san revine la normal.

Medicii nu cred ca utilizarea pilulei este posibil sa modifice dimensiunea riscului la femeile care au rude apropiate cu cancer de san. Dar nu exista dovezi care sa spuna ca modul in care pilula ar putea afecta riscul de cancer mamar la cei cu un istoric familial.

Daca ai o istorie in problemele de san, cum ar fi noduli benigni, de asemenea, ar trebui sa fii foarte precauta. Se crede ca estrogenul din pilula  poate determina un risc crescut. Deci, ar fi mai bine sa iei un brand de pastila care sa aiba un numar de estrogen mai mic. 

Cancerul de col uterin
Au fost facute niste cercetari care indica faptul ca utilizarea pilulei creste riscul cancerului de col uterin. Imaginea este confuza, deoarece femeile care iau contraceptive orale sunt mai susceptibile de a fi active sexual. Si poate ca nu folosesc de fiecare data si alte metode contraceptive, precum prezervativul, astfel incat acestea sunt mai expuse riscului de a lua HPV, care este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de col uterin.

In general, cercetarea sugereaza ca, luand chiar in considerare acesti factori, utilizarea contraceptivelor orale este independent legata de un risc crescut de cancer de col uterin. 

Cancerul ovarian
Pilula contraceptiva te protejeaza impotriva cancerului ovarian. Acest lucru este deosebit de important daca ai cazuri de cancer ovarian in familia ta. Protectia vine de la hormonii pe care pilula ii suprima, care stimuleaza in mod natural ovarele. Se pare ca cu cat iei mai mult pastile, cu atat etse mai mic risc imbolnavirii de cancer ovarian.

Cancerul de uter
Pilula, de asemenea, protejeaza impotriva cancerului de uter. Acest lucru este posibil datorita progesteronului, care ajuta aici, mai degraba decat de estrogenul. Cercetarile sugereaza ca protectia impotriva cancerului de uter dureaza cel putin 15 ani dupa ce incetezi sa mai iei contraceptive orale. 

Cancerul intestinal
Un studiu publicat in 2007 arata ca pilula de asemenea poate proteja impotriva cancerului intestinal. In general, probele de cercetare sugereaza ca femeile care au luat pilula prezinta un risc de 20% mai mic de cancer intestinal. Dar ai nevoie de mai multe cercetari pentru a fi sigura.

Pilule contraceptive interfereaza cu modul in care femeile isi aduc aminte anumite informatii, potrivit unui studiu. Expertii spun ca femeile care iau anticonceptionale orale tind sa-si aminteasca diferite aspecte ale unui incident decat cele cu cicluri menstruale naturale.

Prin schimbarea echilibrului hormonal al unei femei, pilula modifica modul in care ea isi aminteste anumite informatii. Cele care au luat astfel de pastile sunt mai putin capabile sa isi aminteasca detaliile unui eveniment, dar in schimb isi pot stapani mult mai bine emotiile. 

Pilula actioneaza prin reducerea estrogenului si progesteronului pentru a preveni o sarcina. Aceste produse chimice ale "emisferei stangi a creierului", au o mare legatura cu capacitatea femeilor de a-si aminti evenimentele in mod logic, potrivit neurobiologilor care a lucrat la acest studiu.

Desi pilula nu aduce prejudicii memoriei, inseamna ca evenimentele sunt memorate intr-un mod diferit. Expertii de la Universitatea din California, Irvine, au analizat modul in care femeile care au luat pilula isi aduc aminte de un accident de masina in comparatie cu cei care nu iau aceste pastile.

Cele care folosesc pilula isi amintesc mai clar evenimentul traumatic - un baiat a fost implicat, iar medicii i-au refacut ambele picioare. Cele care nu folosesc pilula isi amintesc mai multe detalii - cum ar fi un hidrant de langa masina.