vineri, 27 septembrie 2013

Program Afiliere!

Despre sarcina | Sarcina, Alimentatie, Fertilitate, Nastere, Alaptare, Copil, Sanatate, Comunitate.
Ai un blog sau un site si doresti sa te afiliezi cu pagina noastra?

Pentru o afiliere reusita este vitala  respectarea urmatoarele cerinte:

  • Spatiu rezervat banner-ului nostru!
  • Incorporarea banner-ului nostru!


Tot ce ai de facut este sa trimiti un formular cu informatiile cerute catre adresa de e-mail : dannielladann@yahoo.ro



  1. Nume site/blog - Respectiv adresa web!
  2. Banner pentru site-ul / blogul tau (care va fi incorporat in blogul nostru)!
  3. Domeniul de activitate al site-ului/blogului!
  4. Numar telefon contact!
  5. Statistica aproximativa de vizitatori /zi a blogului/siteului dumneavoastra!

Preeclampsia si sarcina

Despre sarcina | Sarcina, Alimentatie, Fertilitate, Nastere, Alaptare, Copil, Sanatate, Comunitate.

Preeclampsia si sarcina

Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume. Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal. 





Medicii sunt intrebati adesea despre o problema foarte comuna asociata cu sarcina, numita preeclampsie, numita candva toxemie.
Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume. Cel mai adesea afecteaza mamele aflate la primul copil (primiparele) si femeile insarcinate cu gemeni sau cele care au sarcini multiple.
Printre femeile cu cel mai ridicat risc de preeclampsie se afla:

  • Cele care au in familie antecedente de preeclampsie
  • Cele care au tensiunea ridicata de mul timp sau boli de rinichi
  • Femeile afectate de diabetul de sarcina
  • Femeile care au boli autoimune (lupus sistemic si alte boli)



Cum se trateaza preeclamsia?

Preeclampsia este o problema suparatoare pentru obstetricieni. Multi cercetatori de valoare si-au dedicat munca de o viata pentru gasirea unui tratament al acestei boli, din cauza pericolelor potentiale pe care le prezinta pentru mama si bebelus.

In tari ca Statele Unite, aceasta boala este diagnosticata si tratata prompt, in timp ce in tarile lumii a treia poate sa nu fie recunoscuta inainte de a afecta grav sanatatea mamei si a copilului.

Care sunt semnele preeclampsiei?

Cand medicul discuta cu parintii despre preeclampsie, incepe prin a descrie cel mai comun semn al bolii: o crestere a tensiunii sangelui. In anumite cazuri,tensiunea de 130/80 poate reprezenta indicatorul preeclampsiei, in timp ce alte cazuri pot sa nu fie diagnosticate decat cand tensiunea atinge valori mult mai ridicate.

Motivul acestei variatii este ca fiecare femeie are propria tensiune a sangelui. Unele femei au tensiunea 90/60. Pentru ele, tensiunea de 130/80 reprezinta o schimbare semnificativa.

Prin contrast, daca tensiunea la inceputul sarcinii ar fi 130/80, atunci trebuie ajustat nivelul tensiunii la care apare suspiciunea de preeclampsie.

Mai simplu spus, daca maxima creste cu 30 sau minima creste cu 15 peste valorile de baza, este cazul de a lua in vedere un diagnostic de preeclampsie.



Cand apare preeclampsia?
In general, preeclampsia este o boala care se manifesta in a doua jumatate a sarcinii, mai ales in ultimele saptamani inainte de termen.
La un mic numar de paciente, mai ales la cele cu factori de risc (cei prezentati anterior), poate incepe mult mai devreme.
Care sunt simptomele preeclampsiei?
Printre simptomele preeclampsiei sunt:
  • Cefalee
  • Incetosarea vederii
  • Umflarea fetei sau a mainilor
  • Crestere rapida in greutate
  • Durere in partea de sus-dreapta a abdomenului
  • Urinare mai rara decat normal
Multe dintre aceste simptome sunt asociate si cu sarcinile normale. Pentru a pune corect diagnosticul, medicul trebuie sa aiba in vedere toate datele despre pacienta, nu sa se bazeze doar pe aceste cateva simptome.
Exista teste de laborator pentru stabilirea diagnosticului de preeclampsie?
Daca medicul suspecteaza ca o pacienta are preeclampsie, recomanda o serie de teste de sange, printre care o hemoleucograma (inclusiv determinarea numarului de trombocite din sange) si analize ale ficatului si rinichilor. Daca numarul trombocitelor (celulele responsabile de coagularea sangelui) este mai mic sau rezultatele altor analize sunt anormale, aceste rezultate ajuta la stabilirea unui diagnostic. In plus, medicul recomanda analize de urina pentru a determina daca are urme de proteine. Acesta este un alt test rapid care ajuta la diagnosticarea bolii.
Daca am avut preeclampsie la prima sarcina, voi avea si la sarcina urmatoare?
Zece procente dintre femei au preeclampsie si la una dintre urmatoarele sarcini. Probabilitatea de reaparitie a preeclampsiei creste la femeile cu factori ridicati de risc (cei prezentati in introducere).
Exista vreun mod de a preveni preeclampsia?
In acest moment, nu. Cu niste ani in urma, medicii credeau ca aspirina pentru copii poate preveni aparitia preeclampsiei. Din pacate, s-a dovedit ca medicamentul nu este eficient si cei mai multi medici au incetat sa o foloseasca in acest scop.
Exista consecinte pe termen lung ale preeclampsiei?
Nu. Totusi, zece la suta dintre pacientele cu preeclampsie au tensiunea ridicata timp de cateva saptamani dupa nastere, iar unele dintre ele necesita tratament cu medicamente. Totusi, daca ati avut preeclampsia nu inseamna neaparat ca veti avea tensiunea ridicata ulterior in viata.
Diferite grade de preeclampsie
Iata cum diferentiaza medicii diferitele tipuri de preeclampsie, aspect important inainte de stabilirea si inceperea tratamentului.
Preeclampsia severa este caracterizata de cel putin unul dintre simptomele:
  • Tensiunea de 160/110
  • Cantitati mari de proteine in urina
  • Incetosarea vederii si cefalee
  • Dureri in zona de sus-dreapta a abdomenului
  • Urinare redusa
  • Numar mic de trombocite in sange
  • Valori ridicate ale analizelor de ficat
Preeclampsia usoara este caracterizata prin:



Tensiune care nu depaseste 160/110
Edeme (umflare) medii ale fetei sau mainilor
Reflexe acute
Cantitati mici sau moderate de proteine in urina

In realitate, distinctia intre cele doua tipuri de preeclampsie nu este chiar atat de neta. O femeie poate avea o cantitate semnificativa de proteine in urina si o tensiune sangvina ridicata la limita normalului. In diagnosticare sunt implicati multi factori, iar sarcina medicului este de a discerne semnele si simptomele pentru a determina ce se intampla cu mama si cu bebelusul.

Studii de caz despre preeclampsie

In continuare sunt prezentate are niste cazuri reale din practica medicala care ajuta la sublinierea diagnosticului si a optiunilor de tratament disponibile pentru preeclampsia severa si cea usoara.

Preeclampsie severa
Aceasta era prima sarcina a lui M.C. Mai avea opt saptamani pana la termen cand a venit la medic pentru o consultatie. Medicul s-a alarmat imediat ce a vazut-o. Luase aproape 5 kg intr-o saptamana, avea tensiunea 150/105 si analizele indicau o cantitate semnificativa de proteine in urina. M.C. a spus ca avusese dureri de cap in ultimele zile si ca se simtea rau.
Diagnosticul de eclampsie a devenit probabil, desi tensiunea nu ajunsese la valoarea 160/110. A fost internata in spital, unde testele de laborator au confirmat suspiciunea medicului. Trombocitele (care previn prin coagulare pierderea sangelui) aveau un nivel foarte scazut, iar valorile analizelor de ficat erau ridicate moderat.)
In aceasta situatie, nu era nici un dubiu asupra a ce era de facut. Si mama si bebelusul erau in pericol. M.C. putea face crize. Ar putea avea o hemoragie puternica din cauza nivelului scazut al trombocitelor. Intre timp, bebelusul traia intr-un mediu ostil din cauza tensiunii ridicate a mamei. Fluxul de sange catre bebelus avea un nivel redus, ceea ce insemna ca la el ajungeau mai putin oxigen si mai putina hrana. Aceasta situatie ii putea fi fatala bebelusului daca ramanea netratata.

Dupa un tuseu vaginal, medicul a descoperit ca M.C. nu era pregatita pentru travaliu, iar inducerea cu succes a travaliului ar necesita multe ore. Din cauza riscului de hemoragie, cezariana era calea cea mai sigura si mai rapida de rezolvare a problemei. Inainte de nastere, M.C. a facut tratament cu sulfat de magneziu pentru a preveni crizele, iar nasterea a avut loc prin cezariana.
Preeclampsia lui M.C. s-a rezolvat in urmatoarele zile, iar analizele ei au revenit la normal. Bebelusul a ramas in spital cateva saptamani, apoi a mers acasa. Si mama si copilul sunt bine acum.

Acest caz reprezinta un exemplu dramatic de preeclampsie severa. Nu toate cazurile sunt la fel de complicate si nici nu necesita intotdeauna operatia cezariana. Vom examina in continuare acelasi caz, dar cu simptome usor diferite.
M.C. are aceleasi simptome, dar nivelul trombocitelor este numai putin sub normal. In acest caz, riscul de hemoragie nu mai este atat de mare. Ea poate suporta o inducere a travaliului cu ajutorul medicamentului numit pitocina (oxitocina) si poate naste vaginal. Bebelusul tot va avea nevoie de ingrijire suplimentara in spital si preeclampsia lui M.C. se va rezolva in acelasi mod ca si in cazul operatiei cezariene.


Preeclampsie usoara
In formele usoare, tratamentul poate fi mai conservator, in functie de situatie. Daca tensiunea pacientei creste, iar termenul este aproape, medicul va opta probabil pentru inducerea nasterii. Daca mai sunt multe saptamani pana la termen, tratamentul va consta din odihna si monitorizarea atenta a sarcinii. Cazul urmator ilustreaza aceasta situatie:
L.M. mai avea sapte saptamani pana la termen cand tensiunea ei a ajuns la 145/95. Analizele au indicat o cantitate mica de proteine in urina, iar in ultimele saptamani ea a luat in greutate cam 2,5 kg. Nu avea alte semne de preeclampsie. Rezultatele analizelor de sange erau normale. I s-a recomandat o ecografie pentru a verifica cresterea copilului, precum si monitorizarea inimii copilului pentru a verifica daca bebelusul primea destul oxigen. Toate testele au indicat o crestere normala a copilului.
Medicul i-a recomandat lui L.M. odihna la pat si a continuat sa o supravegheze cu atentie in saptamanile urmatoare, repetand multe dintre aceste teste. Cand mai avea patru saptamani pana la termen, tensiunea ei a inceput sa creasca si analizele au aratat o cantitate mai mare de proteine in urina. Era momentul potrivit sa nasca. I-au fost administrate magneziu pentru a preveni crizele si pitocina pentru a initia travaliul.

L.M. a nascut o fiica sanatoasa de 2700 g, cu care a plecat acasa de la maternitate chiar in a doua zi dupa ce a nascut. (In Romania, copiii sub 3000 g la nastere sunt considerati subponderali si de obicei sunt externati dupa ce ating greutatea de 3000 g .)

Acest caz ilustreaza conceptul de abordare conservatoare. Monitorizarea atenta este un plan acceptabil de management in cazul preeclampsiei usoare, insa este un plan slab in cazul preeclampsiei severe.

Varicela si riscul pentru gravide si sarcina

Despre sarcina | Sarcina, Alimentatie, Fertilitate, Nastere, Alaptare, Copil, Sanatate, Comunitate.


Varicela si riscul pentru gravide si sarcina

Medicii primesc foarte des intrebari relative la riscul expunerii unei gravide la varicela sau la virusul Zoster. De altfel, varicela sau Zona Zoster sunt infectii comune iar riscul expunerii unei gravide este destul de ridicat. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela - iata pe larg sfatul medicilor !



Sfatul Colegiului Medicilor

Daca ai avut varicela, esti imuna si este extrem de putin probabil sa faci boala din nou anticorpii tai te vor proteja si pe tine si pe bebelusul pe care il porti.


Daca nu esti sigura ca ai avut varicela, ar trebui sa discuti imediat cu medicul. Numai el poate stabili care sunt riscurile, stabilind prin analize daca ai anticorpii varicelei.


Femeile insarcinate care au fost expuse in mod semnificativ la varicela si care nu au facut deja boala pot fi protejate daca li se administreaza un preparat cu anticorpi numit imunoglobulina varicela-zoster (varicella-zoster immune globulin VZIG).


Acesta trebuie administrat in 96 de ore de la expunere cu cat este administrat mai curand, cu atat poate fi mai eficient.

Motivul acestei precautii este ca femeia insarcinata se poate imbolnavi foarte rau din cauza varicelei, iar daca este infectata in primul trimestru sau la inceputul celui de al doilea trimestru de sarcina, uneori este posibil ca bebelusul sa aiba probleme pe termen lung.



Mai mult despre riscul infectarii cu varicela al unei femei insarcinate



Varicela este o infectie comuna si multe gravide vin in contact cu copii care sufera de aceasta boala. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil.



In orice caz, chiar daca nu va amintiti sa fi avut varicela, este foarte posibil sa fi avut o infectie asimptomatica si sa fiti protejat. Daca exista insa dubii, ar trebui sa consultati un medic pentru a se face analize de sange, pentru a vedea daca exista imunitate. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela :


Inainte de saptamana 20 risc de sindrom de varicela afectand copilul. Aceasta situatie este destul de rara. Pana in saptamana 14 riscul este de aproximativ 0.4%, in timp ce intre saptamanile 14-20 este de 2%. Daca femeia are tratament cu imunoglobuline dupa ce a fost expusa, riscul este probabil mai mic.
eruptia mamei se dezvolta in intervalul cu o saptamana inainte de nastere pana la o luna dupa. Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru ca anticorpii materni sa treaca la copil, asa ca daca acesta se naste inainte de aceasta perioada, copilul este supus unui risc crescut de infectie severa dupa nastere

In perioada din saptamana 20 si pana la termen, nu exista risc pentru copil. Imunoglobulinele constituie o forma de tratament cu anticorpi care pot reduce riscul sindromului de varicela si care trebuie administrate la 10 zile dupa atacul initial.

Probleme serioase care pot afecta sarcina!

Despre sarcina | Sarcina, Alimentatie, Fertilitate, Nastere, Alaptare, Copil, Sanatate, Comunitate.

Probleme serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme serioase care pot afecta sarcina.






Infectiile virale
Infectiile cauzate de virusi sunt dificil de tratat si pot ameninta grav bebelusul din burtica. Cititi neaparat pe larg: Infectii (posibile) in timpul sarcinii
Rubeola (pojarul german). Rubeola in timpul sarcinii poate provoca daune grave bebelusului aflat in dezvoltare. Daca rubeola apare in primele 8-12 saptamani de sarcina, sunt sanse de 50-80 la suta ca bebelusul sa aiba  la nastere niste defecte foarte grave ca retardul mental, orbire, surzenie si boli de inima.
Avortul spontan si nasterea copilului mort sunt alte posibile consecinte. Aproape o treime dintre bebelusii ale caror mame au avut rubeola in timpul sarcinii mor in urmatoarele 4 luni dupa nastere. Intreruperea sarcinii este adesea luata in considerare de mamele insarcinate care fac rubeola. Vaccinarile impuse de constientizarea pericoulului au redus dramatic numarul bebelusilor afectati de boala in faza uterina.  Mai cititi si: Rubeola si sarcina
Cand trebuie sa contactati medicul
Daca neplacerile tipice ale sarcinii devin grave si aveti simptome tulburatoare precum cele din lista urmatoare, estr un semn ca ceva nu este in regula. Nu ezitati sa sunati medicul daca aveti  vreunul dintre aceste semne.
-Vederea incetosata
-Frisoane; febra mai mare decat 38°
-Cheaguri sau portiuni de tesut in scurgerile vaginale
-Crampe sau dureri abdominale
-Greata si voma extreme
-Lesin
-Dureri de cap frecvente sau severe
-Scurgere intermitenta sau continua de lichid limpede din vagin
-Dureri de sale sau de spate
-Dureri sau arsuri la urinare
-Pete pe chilot sau sangerare
-Umflarea fetei sau a degetelor
-Sete neobisnuit de mare
La sfarsitul sarcinii, ar trebui sa contactati medicul la simptomele uratoare:
-Contractii frecvente si regulate inainte de 36 de saptamani
-Lipsa miscarilor fetale timp de 8-10 ore
-Daca remarcati o eruptie cutanata, febra mica, ganglioni umfalti si simptome de raceala, ati putea avea rubeola. Un test de sange va poate spune daca aveti boala si daca infectia este recenta. Imunoglobulina va reduce efectele virusuluidaca decideti sa continuati sarcina. Orice femeie care nu a avut vreodata rubeola sau nu a fost vaccinata impotriva bolii  un grup care in SUA include circa 10-15 procente dintre femeile insarcinate trebuie sa se vaccineze cel putin cu cateva luni inainte sa ramana insarcinata.
Varicela. Varicela sau varsatul de vant poate juca un rol important in declansarea prematura a travaliului si in aparitia defectelor din nastere. Dacasunteti insarcinata si nu ati mai avut varicela, ar trebui sa faceti o injectie cu imunoglobulina varicelei. Daca faceti boala la sfarsitul sarcinii si o aveti in timpul travaliului, cand ii poate fi fataa bebelusului, medicul ii poate face fetusului prin placenta o injectie cu imunoglobulina varicelei.  Cititi pe larg despre varicela:Varicela sau varsatul de vant
Folosirea DES
Intre 1941 si 1971, multe femei care aveau antecedente de avort spontan, nasteri premature, sangerari moderate in timpul sarcinii sau diabet au luat un medicament numit diethlystilbestrol (DES). Ani dupa aceea, cercetarile au aratat ca aceste femei au avut un risc marit de cancer la san, iar fiicele lor aveau un risc marit de avort spontan, sarcina ectopica si nastere prematura  printre alte probleme.  Daca mama dumneavosatra a luat DES cand era insarcinata cu dumneavoastra si poate ar trebui sa verificati toate informatiile disponibile daca nu sunteti sigura aveti grija  sa discutati despre asta cu ginecologul, de preferat inainte sa ramaneti insarcinata.
Bolile transmisibile sexual
Daca faceti o boala transmisibila sexual in timpul sarcinii, trebuie sa primiti imediat tratament. Daca observati cel mai mic semn al unei astfel de boli inainte de conceptie, mergeti imediat la medic, spre a preveni orice posibil risc asupra bebelusului.
Sifilisul. Fara tratament, mama poate transmite sifilisul copilului care se dezvolta timp de 4 ani  dupa contractarea bolii. Bebelusul poate avea diformitati grave si sechele ireversibile ale creierului, sau poate chiar muri din cauza bolii. Din fericire, sifilisul raspunde bine la penicilina si alte antibiotice.
Chlamydia. Infectia vaginala, durerile in timpul actului sexual si senzatia generala de scurgere vaginala sugereaza o posibila infectie cu chlamydia. Daca infectia este prezenta in timpul sarcinii, chlamydia duce la riscuri de 10 ori mai mari de nastere prematura, avort sau nasterea copilului mort. Un bebelus nascut pe cale vaginaa poate lua virusul si contracta boli ale ochilor (conjunctivita) la cateva zile dupa nastere; medicii trateaza cu succes boala cu antibiotice si unguente locale. Eritromicina este cel mai sigur tratament cu antibiotice al chlamydiei in timpul sarcinii.
Gonoreea. O femeie care are gonoree in timpul sarcinii poate intra in travaliu inainte de termen; bebelusul poate sa nu creasca asa cum trebuie si poate face conjunctivita la 2-7 zile dupa nastere. Penicilina sau antibioticele ajuta la prevenirea acestor probleme.
Citomegalovirusul (CMV). In Statele Unite, de exemplu, CMV este cea mai frecventa infectie virala a uterului. Simptomele sunt similare celor ale mononucleozei: apatie si stare generala de epuisare. Daca este contractata in stadiile incipiente ale sarcinii, CMV poate provoca sangerare si boli ale ficatului la mama, putand fi un motiv pentru intreruperea sarcinii. Simptomele prezentei virusului la bebelus pot sa nu apara imediat. Un copil care are CMV poate avea dificultati de auz, dizabilitati de invasare si o tendinta de a contracta infectii in primii doi ani de viata.
Herpesul genital. Bebelusii care se nasc din mamem care au leziuni herpetice active in zona vaginului pot contracta boala direct din aceste leziuni. Daca testele de laborator confirma infectia, mama poate folosi acyclovir (Zovirax) pentru a reduce sansele de infectii fetale. Infectia cu herpes in timpul sarcinii mareste riscul de avort spontan si de nastere prematura. Un copil a carui mama este infectata cu herpes genital poate creste lent sau poate chiar muri. Medicii recomanda uneori nasterea prin cezariana pentru a evita contactul copilului cu leziunile. Desi nu exista tratament pentru herpes, poate disparea pentru perioade lungi de timp. Daca stiti ca ati avut herpes, sau credeti ca este posibil sa aveti boala, aveti grija sa iscutati cu medicul despre asta astfel ca sa puteti face un test, mai ales spre finalul sarcinii.
Infectia cu HIV si SIDA. Bebelusii ale caror mame au avut rezultat pozitiv la testul virusului imunodeficientei dobandite (HIV), care provoaca SIDA, au sanse intre 25-30 la suta de a face infectia in timpul sarcinii. Boala extrema si moartea prematura sunt de obicei inevitabile, desi azidotimidina (AZT) a dat rezultate promitatoare in privinta protejarii nou-nascutilor impotriva infectiei cu HIV a mamelor lor.
Infectiile non-viraleInfectiile bacteriene sunt mai usor de tratat decat cele virale.
Infectiile tractului urinar. Intre 2 si 10 procente din femeile insarcinate au infectii ale tractului urinar. Cele mai multe nici macar nu-si dau seama de asta pana primesc rezultatele testelor de laborator. Unul dintre motivele pentru care medicii recomanda de obicei femeilor insarcinate analize de urina incepand de la primele consultatii este interesul lor de a trata o posibila infectie urinara cat maicurand posibil.
Infectiile vezicii (cistita), cel ami comun tip de infectie urinara, apar la cea maimare parte a femeilor (chiar si la unii barbati si copii). Probabilitatea de a face cistita creste in timpul sarcinii si este deosebit de puternica la femeile care aumai avut infectii urinare. Schimbarile in sistemul imunitar produse in timpul sarcinii pot fi unul dintre motivele acetui risc crecut. De asemenea, bebelusul aflat in crestere poate face ca uterul sa apese vezica, impeidcand golirea ei completa si creand un mediu favorabil inmultirii bacteriilor.
Infectia se poate raspandi de la vezica in sus spre uretere catre rinichi. Periculoase si dureroase in sine, infectiile rinichilor pot duce la nastere prematura. Medicii trateaza femeile insarcinate cu penicilina de obicei ampicilinasau amoxicilina si cefalosporine. Desi bebelusul nu poate lua o infectie urinara de la mama, predispozitia spre asemenea infectii poate fi ereditara. Cititi pe larg:  Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii
Toxoplasmoza. Bebelusii care contracteaza aceasta boala parazitara intre momentul conceptiei si 24 de saptamani tind sa se nasca mici si au riscul de a face boli de ficat, convulsii, orbire, anomalii ale creierului si retard mental. Deoarece organismele toxoplasmozei traiesc de obicei in carnea cruda sau incomplet preparata termic si sunt trasportati in fecalele de pisica, femeile insarcinate ar trebui sa manance numai carne bine facuta si trebuie sa evite sa schimbe ele ladita pisicii. Cititi pe larg: Toxoplasmoza si sarcina

Hepatita (inflamarea ficatului). Riscul pentru bebelus este grav atunci cand mama are hepatita cronica B sau C. Hepatita A, care necesita de asemenea tratament, are mai putine efecte secundare periculoase in timpul sarcinii. Pentru a evita hepatita neonatala, medicul va administra bebelusului imunoglobulina hepatitei B si il va vaccina imediat dupa nastere. Toti cei care fac parte din personalul medical trebuie sa se vaccineze inainte de a incerca sa conceapa un copil. Mama este testata si ea pentru detectarea hepatitei B in timpul sarcinii.

Neplaceri ale sarcinii!


Aveti o sarcina mult dorita insa ati descoperit ca bucuria a venit si o seama de neplaceri? Sangerari ale gingiei, respiratie dificila, nas infundat, constipatia, dureri de cap, urinarea frecventa, greata, insomnia, sunt doar cateva din neplacerile care pot apare in timpul unei sarcine, de altfel foarte sanatoase. Iata totul despre eventualele neplaceri in sarcina.

NeplacerileCum se manifestaCe e de facut?

Singerarea gingiilor 

Gingiile devin mai moi si pot fi ranite mult mai usor in timpul sarcinii. Se pot umfla, permitind placii sa se depuna la baza dintelui. Aceasta poate determina imbolnavirea gingiilor si aparitia cariilor dentare.
Gingiile singereaza, mai ales dupa periatul dintiilor.
  • Periati si curatati dintii cu fir de curatat dupa fiecare masa.
  • Consultati medical stomatolog.
  • Tratamentul este gratuity in timpul sarcinii, dar nu trebuie sa vi se faca radiografii, sau anestezie generala.

Respiratia dificila 

In timpul sarcinii avansate, bebelusul creaza o presiune asupra diafragmei,si impiedica respiratia libera. Inconvenientul dispare cam cu oluna inainte de nastere, cind capul copilului se angajeaza.
Respiratia dificila poate fi determinate de anemie
Respirati cu greutate cind faceti un effort fizic sau chiar cind vorbiti
  • Odihniti-va cit mai mult posibil.
  • Daca respiratia e dificila, stati ghemuita, daca nu exista un scaun la indemina.
  • Noaptea folositi o perna in plus.
  • Daca problema e serioasa, consultati medical.

Constipatia 


Progesteronul, hormonal sarcinii, relaxeaza musculatura intestinului, care incetineste miscarea acestuia determinind o tendinta spre constipatie.
Aveti scaune tari, uscate, la intervale mai mari decit de obicei.
  • Mincati multe alimente cu continut crescut de fibre si beti multa apa. Mergeti la toaleta ori de cite ori simtiti nevoia.
  • Faceti cu regularitate exercitii fizice
  • Luati suplimentul de fier prescris cu multa apa, si pe stomacul plin.
  • Daca problema nu se rezolva, consultati medical. Evitati laxativele.

Crampele musculare 


Pot fi determinate de lipsa de calciu.
Contracturi dureroase mai ales ale muschilor gambei si labei piciorului, si mai ales in timpul noptii. De obicei incep cu piciorul intins si degetul mare indoit in jos.
  • Masati-va gamba sau piciorul care va supara.
  • Faceti citiva pasi odata ce durerea a incetat, pentru a va imbunatatii circulatia.
  • Consultati medical care s-ar putea sa va prescrie un supliment de calciu si de vitamina D.

Starea de slabiciune 

Tensiunea arteriala este mai scazuta in timpul sarcinii, de aceea e posibil sa simtiti o stare de slabiciune.
Cititi si: Ametelile in timpul sarcinii
Va simtiti ametita si nu aveti stabilitate. Simtiti nevoia sa va asezati sau sa va culcati
  • Incercati sa nu stati prea mult in picioare.
  • Daca simtiti brusc o stare de slabiciune asezativa si stati cu capul intre genunchi, pina va veti simti mai bine.
  • Ridicati-va incet din cada cu apa fierbinte sau din pozitia in sezut sau culcat. Daca sunteti culcata pe spate, intorceti-va mai intii pe o parte.

Urinarea frecventa 


Determinata de presiunea exercitata de uter pe vezica urinara. Situatia se amelioreaza de obicei in lunile de mijloc ale sarcinii.
Simtiti nevoia sa urinati des.
  • Daca observati ca va sculati in timpul noptii pentru a urina, incercati sa beti mai putine lichide seara
  • Consultati medical daca simtiti o durere, deoarece ar putea fi o infectie.

Arsurile 


Sfincterul orificiului de la intrarea in stomac se relaxeaza in sarcina datorita modificarilor hormonale si in conseccinta lichidului acid din stomac trece in esofag (tubul care face legatura dintre faringe si stomac)
O durere sub forma de arsura in abdomenul superior sau in toracele interior
  • Evitati mesele abundente condimente sau prajelile
  • Seara beti lapte cald, si incercati sa dormiti cu capul mai sus, cu mai multe perne sub cap.
  • Medicul v-ar putea prescrie tratamente pentru a va diminua aciditatea stomacului.

Pierderea urinei 


Cauza este scaderea tonusului muschilor perineului, si presiunea asupra vezicii biliare, pe care o exercita bebelisul care creste.
Pierderea urinei cind alergati tusiti, stranutati sau rideti.
  • Urinati des
  • Faceti cu regularitate exercitii pentru perineu
  • Evitati constipatia si nu ridicati greutati.

Raul de dimineata


Acest prim semn de sarcina care poate sa apara in orice moment al zilei. Oboseala acccentueaza aceasta stare. De obicei greata dispare dupa saptamina a 12 a, dar uneori revine mai tirziu
Starea de rau, deseori, la mirosul anumitor mincaruri,sau la mirosul fumului de tigara.
Majoritatea femeilor constata ca acesta apare intr-un anumit moment al zilei.
  • Incercati sa mincati ceva pentru a contracara greata
  • Evitati mincarurile si mirosurile care va produc starea de rau
  • Mincati des, si cite putin pe tot parcursul zilei.

Hemoroizii 


Presiunea exercitata de capul copilului, determina dilatarea venelor din jurul anusului. Dificultatea in golirea intestinului amplifica aceasta greutate. Hemoroizii de dimensiuni mici dispar de obicei fara tratament, dupa nasterea copilului
Mincarime, sensibilitate, si posibil durere sau singerare, cind incercati sa aveti scaun.
  • Evitati constipatia
  • Evitati sa stati prea mult in piciore
  • O punga cu gheata pusa pe hemoroizi poate atenua suferinta
  • Daca mincarime persista spuneti-I moasei sau doctorului care va va da un unguent

Eruptia pe piele 


Apare de obicei la femeile supraponderale care transpira mult. Poate fi determinate de miscari hormonale.
Eruptia de culoare rosie care apare de obicei in zonele in care pielea face cute, sub sini, sau in regiunea inghinala.
  • Spalati si stergeti des aceste zone. Folositi un sapun neparfumat
  • Aplicati pe piele o lotiune de oxid de zinc, si oxid ferric
  • Purtati haine lejere de bumbac

Somnul dificil 


Puteti avea probleme deoarece copilul da din picioare,simtiti nevoia sa va duceti la toalete, sau marirea abdomenului nu va permite sa va gasiti usor o pozitie confortabila. Medicul nu va prescrie medicamente pentru somn.
Dificultatea de a dormi si de a adormi usor dupa o trezire
Unele femei au cosmaruri despre nastere sau despre copil. Acestea nu trebuie sa va ingrijoreze, nu reflecta ceea ce se va intimpla
  • Cititul,exercitiile de relaxare usoara, sau o baie calda inainte de culcare, pot fi de folos
  • Incercati sa folositi mai multe perne
  • Daca dormiti pe o parte, puneti o perna sub coapsa.
Despre sarcina | Sarcina, Alimentatie, Fertilitate, Nastere, Alaptare, Copil, Sanatate, Comunitate.

Neplaceri de-ale sarcinii

Aveti o sarcina mult dorita insa ati descoperit ca bucuria a venit si o seama de neplaceri? Sangerari ale gingiei, respiratie dificila, nas infundat, constipatia, dureri de cap, urinarea frecventa, greata, insomnia, sunt doar cateva din neplacerile care pot apare in timpul unei sarcine, de altfel foarte sanatoase. Iata totul despre eventualele neplaceri in sarcina.


NeplacerileCum se manifestaCe e de facut?
Singerarea gingiilor 
Gingiile devin mai moi si pot fi ranite mult mai usor in timpul sarcinii. Se pot umfla, permitind placii sa se depuna la baza dintelui. Aceasta poate determina imbolnavirea gingiilor si aparitia cariilor dentare.
Gingiile singereaza, mai ales dupa periatul dintiilor.
  • Periati si curatati dintii cu fir de curatat dupa fiecare masa.
  • Consultati medical stomatolog.
  • Tratamentul este gratuity in timpul sarcinii, dar nu trebuie sa vi se faca radiografii, sau anestezie generala.

Respiratia dificila 

In timpul sarcinii avansate, bebelusul creaza o presiune asupra diafragmei,si impiedica respiratia libera. Inconvenientul dispare cam cu oluna inainte de nastere, cind capul copilului se angajeaza.
Respiratia dificila poate fi determinate de anemie
Respirati cu greutate cind faceti un effort fizic sau chiar cind vorbiti
  • Odihniti-va cit mai mult posibil.
  • Daca respiratia e dificila, stati ghemuita, daca nu exista un scaun la indemina.
  • Noaptea folositi o perna in plus.
  • Daca problema e serioasa, consultati medical.

Constipatia 

Progesteronul, hormonal sarcinii, relaxeaza musculatura intestinului, care incetineste miscarea acestuia determinind o tendinta spre constipatie.
Aveti scaune tari, uscate, la intervale mai mari decit de obicei.
  • Mincati multe alimente cu continut crescut de fibre si beti multa apa. Mergeti la toaleta ori de cite ori simtiti nevoia.
  • Faceti cu regularitate exercitii fizice
  • Luati suplimentul de fier prescris cu multa apa, si pe stomacul plin.
  • Daca problema nu se rezolva, consultati medical. Evitati laxativele.

Crampele musculare 

Pot fi determinate de lipsa de calciu.
Contracturi dureroase mai ales ale muschilor gambei si labei piciorului, si mai ales in timpul noptii. De obicei incep cu piciorul intins si degetul mare indoit in jos.
  • Masati-va gamba sau piciorul care va supara.
  • Faceti citiva pasi odata ce durerea a incetat, pentru a va imbunatatii circulatia.
  • Consultati medical care s-ar putea sa va prescrie un supliment de calciu si de vitamina D.

Starea de slabiciune 

Tensiunea arteriala este mai scazuta in timpul sarcinii, de aceea e posibil sa simtiti o stare de slabiciune.
Cititi si: Ametelile in timpul sarcinii
Va simtiti ametita si nu aveti stabilitate. Simtiti nevoia sa va asezati sau sa va culcati
  • Incercati sa nu stati prea mult in picioare.
  • Daca simtiti brusc o stare de slabiciune asezativa si stati cu capul intre genunchi, pina va veti simti mai bine.
  • Ridicati-va incet din cada cu apa fierbinte sau din pozitia in sezut sau culcat. Daca sunteti culcata pe spate, intorceti-va mai intii pe o parte.

Urinarea frecventa 

Determinata de presiunea exercitata de uter pe vezica urinara. Situatia se amelioreaza de obicei in lunile de mijloc ale sarcinii.
Simtiti nevoia sa urinati des.
  • Daca observati ca va sculati in timpul noptii pentru a urina, incercati sa beti mai putine lichide seara
  • Consultati medical daca simtiti o durere, deoarece ar putea fi o infectie.

Arsurile 

Sfincterul orificiului de la intrarea in stomac se relaxeaza in sarcina datorita modificarilor hormonale si in conseccinta lichidului acid din stomac trece in esofag (tubul care face legatura dintre faringe si stomac)
O durere sub forma de arsura in abdomenul superior sau in toracele interior
  • Evitati mesele abundente condimente sau prajelile
  • Seara beti lapte cald, si incercati sa dormiti cu capul mai sus, cu mai multe perne sub cap.
  • Medicul v-ar putea prescrie tratamente pentru a va diminua aciditatea stomacului.

Pierderea urinei 

Cauza este scaderea tonusului muschilor perineului, si presiunea asupra vezicii biliare, pe care o exercita bebelisul care creste.
Cititi si: Scurgerile vaginale in timpul sarcinii
Pierderea urinei cind alergati tusiti, stranutati sau rideti.
  • Urinati des
  • Faceti cu regularitate exercitii pentru perineu
  • Evitati constipatia si nu ridicati greutati.

Raul de dimineata

Acest prim semn de sarcina care poate sa apara in orice moment al zilei. Oboseala acccentueaza aceasta stare. De obicei greata dispare dupa saptamina a 12 a, dar uneori revine mai tirziu
Cititi pe larg: Metode de combatere a greturilor in timpul sarcinii
Starea de rau, deseori, la mirosul anumitor mincaruri,sau la mirosul fumului de tigara.
Majoritatea femeilor constata ca acesta apare intr-un anumit moment al zilei.
  • Incercati sa mincati ceva pentru a contracara greata
  • Evitati mincarurile si mirosurile care va produc starea de rau
  • Mincati des, si cite putin pe tot parcursul zilei.

Hemoroizii 

Presiunea exercitata de capul copilului, determina dilatarea venelor din jurul anusului. Dificultatea in golirea intestinului amplifica aceasta greutate. Hemoroizii de dimensiuni mici dispar de obicei fara tratament, dupa nasterea copilului
Cititi si: 6 simptome jenante ale sarcinii
Mincarime, sensibilitate, si posibil durere sau singerare, cind incercati sa aveti scaun.
  • Evitati constipatia
  • Evitati sa stati prea mult in piciore
  • O punga cu gheata pusa pe hemoroizi poate atenua suferinta
  • Daca mincarime persista spuneti-I moasei sau doctorului care va va da un unguent

Eruptia pe piele 

Apare de obicei la femeile supraponderale care transpira mult. Poate fi determinate de miscari hormonale.
Eruptia de culoare rosie care apare de obicei in zonele in care pielea face cute, sub sini, sau in regiunea inghinala.
  • Spalati si stergeti des aceste zone. Folositi un sapun neparfumat
  • Aplicati pe piele o lotiune de oxid de zinc, si oxid ferric
  • Purtati haine lejere de bumbac

Somnul dificil 

Puteti avea probleme deoarece copilul da din picioare,simtiti nevoia sa va duceti la toalete, sau marirea abdomenului nu va permite sa va gasiti usor o pozitie confortabila. Medicul nu va prescrie medicamente pentru somn.
Cititi pe larg: Insomnia in timpul sarcinii
Dificultatea de a dormi si de a adormi usor dupa o trezire
Unele femei au cosmaruri despre nastere sau despre copil. Acestea nu trebuie sa va ingrijoreze, nu reflecta ceea ce se va intimpla
  • Cititul,exercitiile de relaxare usoara, sau o baie calda inainte de culcare, pot fi de folos
  • Incercati sa folositi mai multe perne
  • Daca dormiti pe o parte, puneti o perna sub coapsa.