Varicela si riscul pentru gravide si sarcina
Medicii primesc foarte des intrebari relative la riscul expunerii unei gravide la varicela sau la virusul Zoster. De altfel, varicela sau Zona Zoster sunt infectii comune iar riscul expunerii unei gravide este destul de ridicat. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela - iata pe larg sfatul medicilor !
Sfatul Colegiului Medicilor
Daca ai avut varicela, esti imuna si este extrem de putin probabil sa faci boala din nou anticorpii tai te vor proteja si pe tine si pe bebelusul pe care il porti.
Daca nu esti sigura ca ai avut varicela, ar trebui sa discuti imediat cu medicul. Numai el poate stabili care sunt riscurile, stabilind prin analize daca ai anticorpii varicelei.
Femeile insarcinate care au fost expuse in mod semnificativ la varicela si care nu au facut deja boala pot fi protejate daca li se administreaza un preparat cu anticorpi numit imunoglobulina varicela-zoster (varicella-zoster immune globulin VZIG).
Acesta trebuie administrat in 96 de ore de la expunere cu cat este administrat mai curand, cu atat poate fi mai eficient.
Motivul acestei precautii este ca femeia insarcinata se poate imbolnavi foarte rau din cauza varicelei, iar daca este infectata in primul trimestru sau la inceputul celui de al doilea trimestru de sarcina, uneori este posibil ca bebelusul sa aiba probleme pe termen lung.
Mai mult despre riscul infectarii cu varicela al unei femei insarcinate
Varicela este o infectie comuna si multe gravide vin in contact cu copii care sufera de aceasta boala. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil.
In orice caz, chiar daca nu va amintiti sa fi avut varicela, este foarte posibil sa fi avut o infectie asimptomatica si sa fiti protejat. Daca exista insa dubii, ar trebui sa consultati un medic pentru a se face analize de sange, pentru a vedea daca exista imunitate. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela :
Inainte de saptamana 20 risc de sindrom de varicela afectand copilul. Aceasta situatie este destul de rara. Pana in saptamana 14 riscul este de aproximativ 0.4%, in timp ce intre saptamanile 14-20 este de 2%. Daca femeia are tratament cu imunoglobuline dupa ce a fost expusa, riscul este probabil mai mic.
eruptia mamei se dezvolta in intervalul cu o saptamana inainte de nastere pana la o luna dupa. Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru ca anticorpii materni sa treaca la copil, asa ca daca acesta se naste inainte de aceasta perioada, copilul este supus unui risc crescut de infectie severa dupa nastere
In perioada din saptamana 20 si pana la termen, nu exista risc pentru copil. Imunoglobulinele constituie o forma de tratament cu anticorpi care pot reduce riscul sindromului de varicela si care trebuie administrate la 10 zile dupa atacul initial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu