joi, 26 septembrie 2013

Luna a-VI-a de sarcina

Despre sarcina | Sarcina, Alimentatie, Fertilitate, Nastere, Alaptare, Copil, Sanatate, Comunitate.

Luna a-VI-a de sarcina


Luna a sasea… Nimic nou pe frontul de vest! E ultima luna de calm, in care risti sa devii chiar plictisita, deoarece nu se intampla mai nimic. Doar aparent, insa. Deoarece in aceasta luna au loc o pleiada de evenimente dintre care cel mai important este cel al culbutei fatului, care in aceasta luna se aseaza in burtica ta cu capul in jos! E perioada de acalmie de dinaintea furtunilor emotionale si a frustrarilor fizice ce caracterizeaza trimestrul trei. Este luna in care deja cochetaria trece pe planul doi, primordial fiind acum confortul tau.
Simptomele mamei
Aspectul tau exterior nu mai lasa luna aceasta loc de nici cea mai mica indoiala ca esti gravida. Poti castiga si un kilogram pe saptamana, veste care te-ar impinge la disperare daca nu ai sti ca cresti in interiorul tau o alta viata. Burtica ta creste in mod spectaculos, acum fundul uterului
fiind la nivelul ombilicului sau putin peste el. In constelatia simptomelor pe care le prezinti luna aceasta nu apare nici o noutate marcanta via-a-vis de cele avute luna trecuta. Poti sa prezinti aceeasi constipatie, care poate fi insa si mai suparatoare, aceleasi crampe abdominale determinate de intinderea ligamentelor care sustin uterul, aceeasi congestie nazala, insotita sau nu de sangerari episodice, aceleasi sangerari gingivale la spalarea pe dinti sau aceleasi dureri de cap suparatoare.

Sanii sunt si mai mariti in volum decat in luna trecuta, iar leucoreea din saptamanile anterioare a devenit si mai abundenta. Devine si mai marcanta umflarea gleznelor si a gambelor, in special atunci cand stai mult pe scaun sau in picioare. Hemoroizii nu-ti dau pace nici in luna aceasta si se pare ca te vor insoti pana la sfarsitul sarcinii si o mica perioada dupa. In afara acestor simptome, cu care deja te-ai obisnuit, este foarte probabil sa prezinti o serie de simptome noi.
Vergeturi. Pe abdomenul destins de prezenta sarcinii poti sa ai surpriza sa apara vergeturi, care sunt ca niste dungulite roz pe fetele laterale ale abdomenului, dar nu numai acolo, ele pot sa apara si la nivelul sanilor sau chiar si al coapselor. Cauza: slaba calitate a tesuturilor tegumentare care nu au elasticitatea necesara pentru a se putea destinde fara sa se produca rupturi.
Perceperea miscarilor fetale. Luna aceasta este luna in care temerile tale cu privire la starea in care se afla copilasul tau aproape ca dispar. Daca in saptamanile trecute trebuia sa astepti vizita la doctor pentru a vedea daca fatul traieste (prin perceperea batailor inimii lui), acum nu trebuie sa mai astepti decat mila din partea acestuia, pentru ca ii vei simti cand ti-e lumea mai draga loviturile de picioare. Dar, mai interesant, de acum incolo poti sa ai surpriza sa vezi cum de sub hainele tale largi ceva se misca in mod periodic.
Crampe musculare. Catre sfarsitul trimestrului doi pot sa apara dureri gen crampa la nivelul gambelor sau al talpilor picioarelor. Cea mai plauzibila explicatie este imbalanta anumitor electroliti precum sodiul, calciul, fosforul, magneziul si potasiul. O alta teorie sugereaza ca prezenta crampelor este data de catre scaderea circulatiei la nivelul membrelor inferioare datorata compresiei exerctate de catre uterul gravid pe vasele mari
Amorteli si furnicaturi ale mainilor. Uneori la nivelul degetelor sau palmelor pot sa apara senzatii de intepaturi sau de amorteli, fiind implicati in special degetul mare, primele doua degete precum si jumatate din inelar. Aceste simptome pot fi acompaniate de catre dureri la nivelul incheieturii mainilor, care pot iradia brusc pana la nivelul umarului. Aceste simptome poarta numele de sindromul tunelului carpian. Sindromul acesta este cauzat de catre fluidul in exces care se colecteaza in jurul ingustului tunel situat la nivelul incheieturii mainilor prin care trec nervii specifici degetelor si palmelor. Acumularea aceasta de lichid comprima acesti nervi ducand la aparitia senzatiilor de amorteala.
Separarea muschilor abdominali. Este foarte probabil ca in aceasta perioada sa iti apara pe abdomen doua benzi verticale ce se intind de la cutia toracica pana la osul pubian, despartite de un spatiu care proemina in exterior. Daca pui mana pe abdomen vei observa ca exista o depresiune verticala intre cei doi muschi abdominali, aparuta ca urmare a cresterii uterului care incepe sa impinga in lateral muschii drepti abdominali. Nu te speria, dupa nastere cei doi muschi drepti abdominali isi vor recapata pozitia, desi s-ar putea ca tonusul abdomenului tau sa nu mai fie tot atat de ridicat ca inainte de sarcina.

Pierzi urina. Cand stranuti, tusesti sau chiar cand razi cu pofta, diafragmul se contracta si impinge continutul abdominal in jos, spre uter si vezica urinara, cauzand o pierdere involuntara de mici cantitati de urina. Bineinteles ca acest lucru nu se va intampla daca ai practicat inca din lunile mici de sarcina exercitiile Kegel. Daca nu, este momentul sa incepi imediat.
Contractii uterine. Uneori poti sa simti un oarecare grad de intarire a uterului tau urmat de relaxare, modificari care se succed o anumita perioada de timp. Nu te speria, sunt absolut normale. Aceste contractii poarta numele de contractii Braxton-Hicks, si pot fi numite intr-un fel o modalitate a uterului de a se pregati pentru marele examen din travaliu.
Dezvoltarea fatului
La sfarsitul acestei luni copilasul tau are aproximativ 25-30 cm in lungime si poate cantari cca 500 grame. Are deja o postura binecunoscuta, adica usor ghemuit cu manutele incrucisate si cu genunchii la piept. Ochii lui sunt aproape complet formati, iar pleoapele pot sa inceapa sa se deschida, astfel ca bebelusul tau poate deja sa clipeasca. Poate de asemenea sa sughita, sa planga si sa dea din maini si din picioare. Deja suptul degetului i-a devenit o obisnuinta. Plamanii incep sa se dezvolte, micii saculeti denumiti alveole au inceput sa isi contureze formele. Acestea incep sa dezvolte o substanta uleioasa denumita surfactant care usureaza respiratia nou nascutului, iar in jurul lor circulatia capilara a inceput sa fie functionala. De fapt fatul are miscari respiratorii incepand din viata intrauterina, chiar din aceasta perioada. Pielea fatului esta inca subtire deoarece stratul de grasime de sub ea este inca incomplet dezvoltat. La nivelul degetelor apar unghiile si amprentele. Este invelit de catre lanugo si de catre vernix caseosa. Creierul fatului se dezvolta rapid. Undele cerebrale fetale au aspect similar cu cel al noulu nascut. Oasele sale incep si ele sa se osifice. Odata cu aceasta luna se atinge un punct critic al dezvoltarii fetale, anume incepand din aceasta perioada fatul este capabil, in conditii de asistenta medicala supersofisticata, sa supravietuiasca in afara cavitatii uterine. In Statele Unite nasterea este considerata reala dupa 20 de saptamani. Fata fatului are un aspect apropiat celui de bebelus, dar totusi pielea rosie si usor zbarcita ii dau un aspect de batranior

Vizita la doctor
Vizita de luna aceasta la obstetricianul tau va decurge ceva mai in amanuntime. Doctorul iti va masura marimea uterului precum si locul unde se palpeaza fundul uterului. Iti va face si un examen cu valve precum si un tact vaginal pentru a se asigura ca totul este in ordine la nivel local. Va controla cu grija tensiunea arteriala deoarece dupa varsta de 20 de saptamani este posibil ca femeile susceptibile sa dezvolte o hipertensiune arteriala indusa de sarcina cu riscul transformarii sale in conditii patologice mai grave precum preeclampsia si eclampsia. Pentru aceasta iti va controla si daca ai edeme la nivelul gambelor. Nu uita sa-l intrebi tot ce iti este nelamurit cu privire la sarcina ta si sa discuti cu el toate problemele care au aparut in aceasta perioada.

Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiunea arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

Greutate
De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

Echografie
De ce se face acest test? Culege informatii despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. In aceasta luna echografia poate da informatii despre:
• varsta sarcinii
• daca marimea fatului este corespunzatoare cu varsta apreciata a sarcinii
• daca fatul se dezvolta armonios
• apreciaza cresterea in dinamica a fatului
• apreciaza modul de implantare si de crestere al placentei, precum da informatii si despre morfologia acesteia si a cordonului ombilical
• prin masuratori Doppler se pot detecta anomalii de circulatie la nivelul arterelor uterine sau a arterelor ombilicale, care pot sa traga un semnal de alarma asupra riscului aparitiei preeclampsiei sai a intarzierii de crestere intrauterine
• da informatii despre pozitia fatului in uter, despre miscarile acestuia
• da informatii despre activitatea cardiaca fetala
• apreciaza cantitatea de lichid amniotic
• da informatii asupra starii colului uterin (orificiul intern, lungimea colului, etc.)
• poate descoperi anumite malformatii fetale
• este de ajutor nepretuit in asistarea unor proceduri diagnostice invazive precum amniocenteza sau punctia vaselor ombilicale
• da informatii despre sexul fatului
Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiacarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Cand sunt gata rezultaele? Imediat
<a
BCF-urile
De ce se face acest test? Ascultarea batailor cordului fetal. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele. Cum se face acest test? In aceasta luna bataile cordului fetal (BCF-urile) pot fi ascultate folosind stetoscopul obstetrical, care are forma unei palnii. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.

Punctia percutana a venei ombilicale
De ce se face acest test? Testul obtine sange fetal cu ajutorul unui ac fin care se introduce in vena ombilicala. Este folosit ca adjuvant amniocentezei si a echografiei, in special daca doctorul suspecteaza ca copilasul tau are anemie hemolitica datorata incompatibilitatii de Rh. Ar trebui sa fac acest test? Testul se face daca s-a descoperit echografic o malformatie si daca rezultatele la amniocenteza sunt neconcludente. Mai este folosit si daca se suspecteaza o incompatibilitate de Rh sau daca a fost expus unei infectii care are potential teratogen. Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 18 si 36. Cum se face acest test? Se introduce un ac fin prin abdomenul matern pana in vena ombilicala sub control echografic si se aspira o mica cantitate de sange fetal. Cand sunt gata rezultatele? In trei zile.

Testul de toleranta la glucoza
De ce se face acest test? Testul se face pentru a decela o intoleranta la glucoza determinata de sarcina pentru a depista o eventuala predispozitie pentru diabet zaharat de gestatie. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil mai ales daca esti supraponderala sau ai in familie cazuri de diabet. Cand ar trebui sa fac acest test? In saptamana 24-26 de sarcina si se repeta in saptamanile 32-34. Cum se face acest test? Doctorul iti va da sa bei un lichid dulce (glucoza) pe stomacul gol, si ti se va masura glucoza in sange dupa o ora. Daca rezultatele arata un nivel crescut al glucozei, doctorul poate recomanda un test al glicemiei, la trei ore, care este mai precis. Cand sunt gata rezultatele? Imediat, daca se foloseste glocotestul.

Amniocenteza
De ce se face acest test? Testul este folosit la aceasta varsta de sarcina pentru a masura nivelele bilirubinei din lichidul amniotic cand se suspicioneaza prezenta unei anemii hemolitice fetale determinate de o incompatibilitate de Rh. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai incompatibilitate Rh cu partenerul tau si daca se suspicioneaza o afectare majora a fatului.
Cand ar trebui sa fac acest test? Dupa saptamanile 22-24. Cum se face acest test? Este un test invaziv, care trebuie facut in conditii de spitalizare. Sub control echografic se introduce un ac foarte subsire, dar lung, prin peretele abdominal al mamei pana cand acesta ajunge in uter in sacul amniotic de unde se aspira putin lichid amniotic. Fatul afectat de o anemie hemolitica va elimina in lichidul amniotic cantitati crescute de bilirubina care este un produs de metabolizare al hemoglobinei. Cand sunt gata rezultatele? Minim o saptamana.

Probleme ce pot sa apara
Avortul spontan. Ar parea imposibil sa se intample intr-o luna de sarcina atat de avansata, dar avorturile petrecute in aceasta perioada a gestatiei sunt nu numai dramatice dar si destul de comune. Cauzele acestor tipuri de avorturi pot fi genetice (in eneral trisomii sau monosomii nedetectate in prealabil), o placentatie defectuoasa, infectii castigate in timpul sarcinii care au dus la moartea fatului (rubeola, toxoplasma, etc) sau la declansarea avortului prin ruperea membranelor, traumatisme precum accidentele de masina sau cazaturile. Dar cele mai frecvente avorturi se petrec datorita unor probleme imunologice dintre care cel mai cunoscut este sindromul antifosfolipidic

Hipotrofie fetala. In aceasta luna se poate intampla ca la examenul echografic sa se remarce o oarecare intarziere de crestere a fatului vis-a-vis de varsta gestationala. Aceasta intarziere poarta numele de hipotrofie fetala. Hipotrofia poate fi simetrica, adica toate elementele anatomice ale fatului sunt crescute armonios dar in intarziere fata de dimensiunile normale varstei de sarcina, sau asimetrice, adica anumite elemente pot sa fie corespunzatoare iar altele mai mici ca varsta aparenta. In general hipotrofia asimetrica este datorata unor malformatii congenitale sau castigate pe parcursul sarcinii.
Malformatii fetale. La aceasta varsta a fatului pot fi decelate mai usor si cu mai multa acuratete anumite anomalii de dezvoltare: cardiace, renale, ale diafragmului, ale peretelui abdominal, ale sistemului nervos central, etc.
Hipertensiunea indusa de sarcina. Daca la o masuratoare de rutina tensiunea ta arteriala are minima care depaseste valoarea de 90 mm Hg, doctorul tau trebuie sa iti repete masuratoarea dupa 4 ore. Daca rezultatele sunt asemanatoare, va trebui sa se instituiasca un tratament adecvat, pentru a se putea preveni in timp util aparitia complicatiilor grave precum eclampsia sau preeclampsia.
Diabetul gestational. In mare, cam 3% dintre gravide dezvolta pe parcursul sarcinii aceasta conditie patologica tranzitorie, care dupa nastere se remite. Placenta produce o serie de hormoni care au un efect anti insulinic, iar pancreasul matern nu produce suficienta insulina pentru a depasi acest handicap… “

Un comentariu:

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere